Här räddar brandmän katt ur stenmur

avMalin Wigen

1 av 4 | Foto: Privat
Katten Strumpan fastnade mellan stenarna i en stenmur i Strängnäs.

När katten Strumpan, 5, fastnade i ett litet utrymme mellan stenarna vid kajkanten i Strängnäs, fick brandmännen åka ut på ett lite annorlunda uppdrag, vilket Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Strax före klockan tio på måndagskvällen fick räddningstjänsten i Strängnäs ett larm om att en katt kilats fast i en stenmur vid Östra Strandvägen i Strängnäs.

När katten inte kom hem tidigare under måndagskvällen gick hennes ägare, Love Aurell, ut och letade efter henne.

– Min sambo visste att Strumpan varit nere vid bryggan tidigare så jag gick dit och ropade på henne. Då hörde jag att det pep under den och såg att hennes huvud stack fram mellan stenarna. Jag försökte få loss henne men hon satt fast.

Strumpan satt fastkilad så pass att Love var tvungen att ringa SOS.

– Vi diskuterade lite fram och tillbaka om hur vi skulle göra. Men i det här fallet var det uppenbart att katten satt fast mellan stenblock nära vattnet så vi valde att åka ut för att hjälpa till, säger Frank Granath, styrkeledare vid räddningstjänsten i Strängnäs.

”Som en vinkork i en flaska”

På plats fick räddningstjänsten ställa ner en stege i vattnet för att nå katten.

– Hon satt fast som en vinkork i en flaska. Det var helt otroligt. Jag sa till mina grabbar att det bara är att jobba på med mycket hantverk och lite verktyg. Vi lirkade och lirkade, centimeter för centimeter, säger Frank Granath.

Til slut kunde brandmännen klippa av halsbandet och därefter även lägga alla tassar rätt. På så vis kunde de få ut hela katten utan att den skadades.

– Vi var väldigt försiktiga men det är klart att det var obehagligt. Men hon var så snäll, hon spann hela tiden när vi tog henne. Så fort hon kom ut hoppade hon upp i famnen på oss.

”Helt oskadd”

Hela räddningsaktionen tog tjugo minuter. Som tur var slutade det lyckligt för alla inblandade.

– När vi kom hem lade hon sig och tvättade sig på en gång, hon är helt oskadd. Jag är extremt tacksam över brandmännens insatts och att de engagerade sig i vår katt, säger kattens ägare Love.

Men hur hon fastnade i muren förblir en gåta.

– Hon kan helt omöjligt ha hoppat ner i vattnet och sedan upp mellan stenarna och fastnat. Hon måste ha jagat någonting, sprungit under bryggan och fastnat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter