Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Räddade berusad man ur snödriva – i 26 minusgrader

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Göran Lindh var den enda som stannade för att hjälpa en berusad man som låg i en snödriva vid en trafikerad rondell – i 26 minusgrader.

Samtidigt visade övriga bilister sitt missnöje.

– En bilförare började tuta och stack ut sitt huvud och frågade vad fan jag höll på med som parkerat bilen så att de andra inte kom fram, säger Göran till Aftonbladet.

På söndagseftermiddagen var 53-årige Göran Lindh på Storheden, ett handelsområde i Luleå, för att handla mat. När han skulle köra hem med sin bil såg han att det låg någon i en snödriva vid en av rondellerna. Då ingen bil framför honom stannade körde han upp på trottoaren och satte på varningsblinkers för att se efter vad som hänt, något även SVT skrivit om.

– Det visade sig vara en rejält berusad man som låg där med öppen jacka, utan mössa och vantar och trekvartsbyxor – och det var 26 minus just då, säger han.

Göran tog tag i hans händer och lyckades häva upp honom.

– En bilförare började tuta och stack ut sitt huvud och frågade vad fan jag höll på med som parkerat bilen så att de andra inte kom fram, säger Göran och fortsätter:

– Jag tänkte att de ju måste se vad jag håller på med, att det måste vara omöjligt att missa, säger han.

Mannen, som sa att han skulle till bussen, tog två steg innan han föll ihop igen.

– Då var det flera stycken som tutade och som uttryckte sitt missnöje över att jag stod lite i vägen för dem.

Göran insåg att mannen inte kunde ta sig hem själv. Så han lastade in mannen i sin bil och körde hem honom, hjälpe honom in och la honom på soffan.

– Han tog mig i handen och tackade, sa godnatt och somnade.

Foto: Privat
Göran Lindh.

”Samhället är kallt”

Göran är arg och besviken över folks agerande vid händelsen.

– Jag vet inte hur länge han legat där i den här kylan, det kändes som att han höll på att ge upp. Jag skulle säga att det var omöjligt att missa att han låg där, folk har uppenbarligen struntat i det och vissa tyckte att det var mer irriterande att jag parkerat bilen lite illa och hjälpte en människa som kanske hade frusit ihjäl annars, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är så tragiskt att man kan gå förbi en människa som uppenbarligen inte klarar sig själv, oavsett tid på året eller var någonstans det är. Samhället är så kallt, på något vis.

Han hoppas att hans berättelse kan få andra att göra vad de kan när någon är i nöd.

–Jag ser mig inte som en hjälte och tycker inte det handlar om hjältemod. Jag berättar för att folk ska tänka efter. Vi människor måste ju hjälpa varandra, man kan inte lämna någon i 26 minusgrader.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå

Bilar

AB Voice