Madelaine: Mensen hindrar tjejer att gå i skolan

Uppdaterad 2022-05-11 | Publicerad 2019-06-20

När Madelaine och Jennifer volontärarbetade på en skola i Tanzania uppmärksammade de att de kvinnliga eleverna var borta flera dagar i sträck.

– Grundaren Steven förklarade för oss att det inte handlade om någon sjukdom utan om att de hade mens, säger Madelaine Ljungholm.

Planen var egentligen bara att åka till Arusha i Tanzania för att undervisa i engelska och sexuell hälsa under några veckor. Men efter en fråga från grundaren av skolan har Madelaine Ljungholm, 33, och Jennifer Stoor, 29, dragit igång ett lite annorlunda projekt.

– Steven Saning’o brinner för kvinnors rätt till utbildning och berättade om problemet med att tjejerna missar mycket av undervisningen på grund av sin mens, och undrade om vi kunde prata med dem, säger Madelaine Ljungholm.

Tabu att prata om mens

De började hålla lektioner om mens, som är tabubelagt i Tanzania. Liksom de flesta andra skolor i området saknade deras i Arusha rinnande vatten.

– Det fanns inte heller någonstans i skolan att göra sig av med mensskydden så de behövde ha dem i sin ryggsäck, och om det skulle lukta eller läcka är det pinsamt, säger Jennifer Stoor.

Eftersom mensskydd dessutom är dyrt använder många tygtrasor, kartongbitar och annat de kan få tag på. Där föddes idén till att starta en insamling i Sverige för att kunna köpa in bindor.

– Men sedan när vi pratade med tjejerna insåg vi att bindor inte var hållbart i längden eftersom de tar slut, och dessutom gav tjejerna utslag eftersom de inte hade möjlighet att byta tillräckligt ofta, säger Madelaine Ljungholm och fortsätter:

– Jag har ju själv använt menskopp i nio år, och det är ju dessutom mycket bättre för miljön, så vi tänkte att vi testar, säger Madelaine Ljungholm.

Fastnade i tullen

Startsträckan var lång. Till och med tampong har varit helt tabu bland tjejerna så idén på menskopp avfärdade de direkt. Rektorn Steven Saning’o blev däremot eld och lågor när han hörde om ett skydd med tio års hållbarhet som kunde användas i upp till 12 timmar.

– Han berättade om menskopparna för sin fru, och sedan pratade hon med de kvinnliga studenterna och sa att hon själv skulle testa. Sen följde de efter och det spred sig, säger Jennifer Stoor.

Den första sändningen av menskoppar kom fram till skolan i Tanzania i oktober, efter att ha suttit fast i tullen en period.

– Det har verkligen blivit så bra. När jag träffade tjejerna var de så glada för menskopparna, att de slapp tänka på att de hade mens när de var i skolan. De sa att de kände sig fria och till och med kunde idrotta, säger Jennifer Stoor.

Eftersom Madelaine och Jennifer jobbar här i Sverige har några elever och lärare på plats hjälpt till att introducera nya tjejer till hur menskopparna fungerar.

– Vi har också skapat en gruppchatt där vi kan ge råd och tips till tjejerna, säger Madelaine Ljungholm.

Lokal entreprenör

Genom en forskare på Lunds universitet, Sara Gabrielsson, som gjort en studie kring just mensskydd i Tanzania har Madelaine och Jennifer fått kontakt med en lokal importör av menskoppar.

– Det känns fantastiskt att kunna köpa dem direkt av den här kvinnan, och hjälpa hennes företagande. Då behöver vi inte heller oroa oss för att menskopparna ska fastna i tullen för att tjänstemännen där inte förstår vad det är, säger Madelaine Ljungholm.

Nu har de startat en ny insamling. Målet är att få ihop pengar till att köpa in hundra menskoppar.

– Vår förhoppning är att skolan ska ha ett litet lager, så att de kan dela ut till de nya eleverna. Det här handlar om så mycket mer än bara ett mensskydd. Det är en möjlighet att kunna gå i skolan och leva ett fritt liv, säger Jennifer Stoor.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!