Mia misshandlades av sin pojkvän – nu vill hon hjälpa andra

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2019-04-21

ÖREBRO. Mia Rosengren höll rättegången hemlig eftersom hon inte ville att hennes vänner skulle få veta vad som hade hänt.

Några månader tidigare hade polisen ringt på efter att pojkvännen misshandlat henne.

– Jag var så van vid vår destruktiva relation att jag inte kunde se hur farlig den verkligen var, säger Mia Rosengren som i dag föreläser om våld i nära relationer.

I sina föreläsningar, med titeln ”När ingen ser”, berättar Mia Rosengren, 32, om hur hon under två år blev fysiskt och psykiskt misshandlad av sin dåvarande pojkvän. Utifrån sett var han den perfekta pojkvännen och Mia beskriver att hon aldrig tidigare hade känt sig så älskad. Men pojkvännen blev mer och mer våldsam. En kväll när de kom hem från krogen tog han ett stryptag på Mia och skallade henne så hårt att hon tappade medvetandet.

– Han gick hemifrån efter det och då var det en polis som plockade upp honom och tog med honom till stationen.

Senare under natten kom polisen hem till Mia och försökte att övertyga henne att anmäla det som hänt.

– De skjutsade mig till sjukhuset där jag blev undersökt och de dokumenterade mina skador. Men då tyckte jag själv inte att det var så farligt.

Med påtryckning från polisen gjorde Mia Rosengren ändå en anmälan. Och pojkvännen hade också gjort en egen, där han berättat vad han gjort.

– Morgonen efter kom han hem igen, ingen hade förvarnat mig om det. Precis som vanligt skämdes han otroligt mycket och hade enorm ångest men han fick också mig att tro att jag var ansvarig för det som hänt. Att jag hade provocerat genom att säga emot honom.

Tog tillbaka sin polisanmälan

Mia tog tillbaka sin anmälan. Men polisen fortsatte utredningen, eftersom brottet ansågs vara så allvarligt. Mia kallades till förhör men valde att inte samarbeta.

– Jag hamnade i det där med skam och skuld. Han hade genom förskjutningen under åren fått mig att tro att jag var medansvarig för hans handlingar.

Hemma fortsatte vardagen som innan. Mia Rosengren beskriver att hon gjorde allt för att inte göra pojkvännen upprörd.

– Inför rättegången diskuterade vi hur vi skulle fixa att ta oss igenom en så här svår grej tillsammans. Vi planerade hur jag skulle upprätthålla hans sociala medier om han dömdes till fängelse, att vi skulle säga att han var iväg och jobbade någon annanstans.

Polisens vittnesmål ändrade allt

Mia ringde flera gånger och försökte att få rättegången inställd.

– Men de sa att det inte gick, att jag skulle få böter om jag inte dök upp.

Mia Rosengren infann sig i rättssalen men satt tyst och svarade inte på några frågor. Vändningen kom när polisen vittnade, han som hade träffat Mia natten det hände.

– Det var som att han kom in med verkligheten i lokalen och jag insåg att jag inte ville leva såhär längre. Men jag visste inte hur jag skulle ta mig ur det för allt var så insyltat. Ingen visste ju vad som hade hänt.

Pojkvännen dömdes för misshandel till 50 timmars samhällstjänst. Mia Rosengren kontaktade en terapeut som hjälpte henne att förstå varför det hade blivit som det blivit, och fick henne att inse att det fanns en väg ut.

Vill hjälpa andra

Mia Rosengren började blogga om vad hon varit med om, för att hjälpa andra. Hon är också aktiv på sociala medier, och så föreläser hon.

– Jag kan ju nu i efterhand se att det fanns många tecken på att något var fel i vår relation, men som jag ignorerade för att jag var så otroligt förälskad. Det blev liksom ett sätt att leva på.

Målet är att genom sin egen historia lära andra att känna igen tidiga tecken på att en relation är destruktiv. Ett exempel som hon brukar ta upp är att pojkvännen redan tidigt i relationen blev så arg att han slog knytnäven så hårt i väggen att han bröt den.

–Jag tyckte att vi hade en helt vanlig diskussion, men han blev så oerhört provocerad. Efteråt ångrade han sig och sa att han behövde göra slut med mig. Eftersom jag var enormt kär var det det sista jag ville så jag tog tillbaka det jag hade sagt och ursäktade mig. Det här är ett vanligt sätt att reagera, och viktigt att känna till.

På sociala medier skriver Mia Rosengren under namnet När ingen ser. Och det är just det hon vill informera om, de delar av relationer som inte syns utåt. Innan hon började föreläsa kontaktade hon mannen på sms och berättade om sina planer.

– Han hade genomgått en behandling då, och svarade kort att han tyckte att det var bra. Så förhoppningsvis har han också fått hjälp att gå vidare med sitt liv. Jag gör det här för att ta bort skulden och skammen från offret, man är aldrig ansvarig för någon annans handlingar, säger Mia Rosengren.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!