Javier vill ge unga killar den hjälp han inte fick

Uppdaterad 2019-09-13 | Publicerad 2019-09-10

Killar som stöttar andra killar.

Det är grunden för Under Kevlaret, en ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa bland män och bredda normen för vad som är maskulint. Att våga prata är första steget.

– För mig var det avgörande och det som fick mig att börja må bättre, säger volontären Javier Gomez.

Javier Gomez, 29, från Huddinge är en av flera volontärer som chattar med unga killar på Under Kevlaret flera dagar i veckan. Hans engagemang för att hjälpa andra bottnar i egna erfarenheter av att må dåligt psykiskt.

– Allt började när jag var 14 år och väldigt kär i en klasskompis som tog livet av sig. Jag valde att inte prata om vår relation och om sorgen, för att jag var rädd för känslorna som skulle komma upp. Dessutom visste jag inte vart jag skulle vända mig, säger Javier Gomez.

Han önskar att det då hade funnits en trygg plats som Under Kevlaret, där man kan chatta anonymt.

– För mig ledde tystnaden till år av ångest, depression och självskadebeteende bara för att jag höll inne med allting. Mina föräldrar var rädda att jag skulle dö i suicid, även om jag egentligen bara försökte överleva och dämpa ångesten.

Vändningen för Javier Gomez kom när han valde att börja berätta för människor omkring sig hur han mådde, och om sina känslor.

– Och det är det jag får hjälpa unga killar med i chatten på Under Kevlaret i dag och det känns så viktigt och ger väldigt mycket tillbaka, säger han.

Vill avdramatisera

Det har gått tre år sedan Mårten Granlund, 23, startade Under Kevlaret, vilket Svenska hjältar skrivit om tidigare. Målet är att få killar att prata om känslor och utmana machoidealet.

I dag har verksamheten växt och han och hans kollegor föreläser om manlighet runt om i landet men huvudfokus är chatten.

– Vi vill avdramatisera samtalet. Det finns inget som är konstigt att prata om, inget att skämmas för. Att bara få prata och ha någon som lyssnar på en betyder mycket, säger Mårten Granlund.

I dag tar Under Kevlaret emot mellan 20 och 40 stödsamtal varje vecka.

– De handlar om allt från att man har dålig självkänsla till att man är stressad över skolan och framtiden. Att man har ångest, kroppskomplex eller stora orostankar.

Föreningen vill också ändra normen för vad maskulinitet är och hur killar kan prata med varandra. Att prata om sex på ett mjukare sätt. Berätta om man mår dåligt.

– Generellt så finns det inte lika mycket plats för det sårbara djupa samtalet hos en del grabbgäng. Det är lätt att det skämtas bort eller känns onaturligt. Vi är mer vana vid att umgås kring saker som tv-spel eller sport, säger Mårten Granlund.

– Men det kan väl självklart vara manligt att stötta en kompis som mår skit. Är jag mindre man för att jag gråter när jag är ledsen eller berättar att jag mår dåligt?

För det var så det började. Två nära vänner berättade för Mårten att de haft tankar på att ta sitt liv.

– Vi umgicks mycket och jag trodde att de mådde bra. Det suger att det finns så mycket som vi inte kan prata om. Och vilka konsekvenser det kan få...

Där kom tanken att starta något som får killar att känna sig tryggare i att prata om sina känslor. Han tror att chatten fyller en viktig funktion som en plats där man kan få prata utan att bli dömd, kritiserad eller få någon påtvingad lösning på ett problem.

– Samtalet är läkande och det kan vara avgörande för en. Det finns inte något man inte kan prata om. Det kan kännas läskigt och ovant men det är så ofarligt. Det är bara ett samtal. Och vill man prata med någon man inte känner så finns vi och hur många som helst som gärna vill lyssna, säger Mårten Granlund.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!