Buddha är Sveriges bästa polishund

avBabs Drougge

Schäfern Buddha, 4,5, är bäst i Sverige på att vara polishund.

Det avgjordes under helgens hårda tävling polishund-SM i Värnamo.

– Jag är jätteimponerad av hans arbete, säger hundföraren Peter Nordgren.

Efter en fartfylld helg i Värnamo kan schäfern Barvatorps Buddha Junior, 4,5, stolt titulera sig som svensk polishundsmästare. Det var tredje gången gillt för Buddha, som kom tvåa i förra årets SM-tävling.

– Det känns jättekul att äntligen få till en fullträff. Han skötte sig jättefint tävlingen igenom, och hade höga betyg på i stort sätt alla områden, så jag är jätteimponerad av hans arbete, säger hundföraren Peter Nordgren, som även tävlat med två av sina tidigare hundar.

Förutom klassiska hundgrenar som lydnad och spår, tävlade polishundarna i brottsplatsundersökning, räddningssök och skyddsmoment.

1 av 3 | Foto: Privat
Nu ska det firas med fläskfilé.

Ska tåla skott

Stresståligheten sattes minst sagt på prov under det actionfyllda momentet platsläggning, som ägde rum mitt i Värnamos stadskärna.

Efter att ha lämnats ensam i ett parkområde i tio minuter kom husse tillbaks och avfyrade fem knallskott. Tanken är att hunden ska ligga kvar, utan att reagera.

– Vi tävlar i allt en polishund ska kunna. Där ingår det redan från början att de ska vara skottfasta – de ska inte reagera eller bry sig särskilt mycket om skotten, säger Peter Nordgren.

Firar med gos och fläsk

Buddha har bott med Peter sedan han var valp och är som vilken familjehund som helst när de två är lediga.

– Han gillar att vara med mig i skogen även när jag är ledig och springa eller åka långfärdsskridskor och springa bredvid mig eller med frun. En väldigt social och trevlig hund, säger Peter Nordgren.

Även om kost och träning är viktiga komponenter för poliser – fyrbenta som tvåbenta – blir det något extra smarrigt i kväll.

– Jag och Buddha var rätt slitna efter att ha varit i väg sedan i onsdags, så vi firade mest genom att ligga sked och gosa i sängen i går. Men i dag ska vi fira lite mer med familjen med tårta och Pommac, och så ska Buddha få lite fläskfilé tänkte jag, säger Peter Nordgren.

ARTIKELN HANDLAR OM