Förhandlade med gängledare – för att rädda barnen

Uppdaterad 2019-06-05 | Publicerad 2019-06-04

KARLSBORG. 1993 åkte svenska Börje till Colombia för att hjälpa en grupp ungdomar att bygga ett hem för gatubarn.

Under 25 års tid har han nu åkt tillbaka för att bygga skolor, hjälpa kriminella att återanpassas i samhället och se till att byar i Amazonas får rent vatten.

– Jag tror att nära 40 000 barn har gått i våra skolor nu, säger han.

Taxichauffören vägrade åka hela vägen fram. Slumområdena i Medellín är inte säkra för någon. Men till slut satt han där. Öga mot öga med en gängledare med vapen och vakter.

– Jag var inte rädd. Det kanske jag borde ha varit. I stället förklarade jag lugnt och tydligt vad vi ville göra, säger Börje Erdtman.

Anställer exfångar att träna unga

Vad Börje Erdtman, 75, och Ankarstiftelsen, den välgörenhetsorganisation som han drivit i över 20 år, gör är bland annat att anställa exfångar som fotbollstränare. De har kontakter i slummen, kan fånga upp de unga och agera som mentorer – för något bra.

– När de kommer ut från fängelset med sina ägodelar i en plastpåse i handen och lite växel till bussen, hur ska de klara sig? Många återvänder till kriminalitet och droger.

Så de skapade fotbollsskolor för att hålla barn och unga ifrån den utbredda gängkriminaliteten och samtidigt ge jobb till de som har svårt att bli anställda.

– Fotbollen lär barnen regler, socialt samspel och respekt.

En soldat patrullerar i en av Medellíns fattiga bostadsområden.

Förhandlade med gängledare

Det gick bra. Så pass bra att vissa lokala gäng började uppleva en lågkonjunktur och ville stoppa projektet som kallas ”Gröna sidan”.

Det var då Börje, en byggarbetare från Småland, fann sig själv sitta och förhandla med gängledare i Medellín.

– Jag förklarade att vi höll på med fotboll men med en dold agenda. Vårt mål är att inga barn ska hålla i vapen, inga barn ska bli drogmulor, inga flickor ska sälja sina kroppar.

Det slutade med att det lokala gänget lovade att inte störa deras fotbollsskolor.

– Och de höll vad de lovade. Ändå är det inte säkert, det är många olika gängkrig som pågår.

Två av deras fotbollstränare har blivit mördade under åren.

– Men det andra ville fortsätta jobba, de sa att de har gjort så mycket ont i sitt liv så när de nu de äntligen kan göra något gott, då får det vara värt det.

”Skolan är grunden”

Arbetet med stiftelsen, som baseras på en kristen värdegrund, började redan 1996 tillsamman med kollegan Sven Bergholm. Då förmedlade de fadderbarn och byggde skolor.

– När barnen har gått i skola så blir det mycket svårare att rekrytera dem till kriminella handlingar. Skolan är verkligen grunden för ett bättre liv, säger Börje.

Ute i byarna på den colombianska landsbygden saknas det ibland skollokaler helt, och ibland har de bara lite tak för att skydda mot solen. Ankarstiftelsen bygger skolor av cementplank efter enkla konstruktioner som går snabbt att bygga upp med hjälp av lokalbefolkningen. Under de här 25 åren som Börje varit aktiv har de byggt över 200 skolor och närmare 40 000 barn har gått där.

Tack vare två studenter från KTH har de också genomfört många vattenprojekt.

– Vi använder en metod som är 150 år gammal, att rena flodvatten genom sand för att få fram rent dricksvatten. Processen är lätt att hantera och billig.

I brist på rent vatten har många magsjukdomar spridit sig.
– I flera byar har diarréerna hos barnen minskat med 92 procent efter att de fått igång vattenreningen.

En soldat patrullerar i en av Medellíns fattiga bostadsområden.

På andra ställen är det saltet i vattnet som är problemet. Nu har Ankarstiftelsen köpt in reningsfilter som man skruvar på direkt på kranen.

Samlar in pengar

Stiftelsen jobbar även med att ge mikrolån till kvinnor, stöttar barnhem och jobbar med en kristen organisation som kämpar för att få fångar att lämna kriminaliteten bakom sig.
– Vi får hjälp av privatpersoner, företag, föreningar och kyrkor. Men det är ett ojämnt inflöde. Våra skolor kostar bara runt 100 000 att bygga men det är mycket pengar att samla in.

Att Börje hamnade i Colombia är mest en slump. Han följde med några ungdomar för att bygga hus för gatubarn 1993. Och han åkte tillbaka för att fortsätta hjälpa. Om och om igen. Senast var i februari och det brukar bli två resor om året, som han betalar själv, för att kunna följa upp projekten på plats.

– Det är klart att det här jobbet kostar mig mycket pengar och tid men jag får ju något tillbaka. Jag har ingen glädje av en fin bil, men jag har glädje av att se barnen komma springande till skolan och av att se kvinnorna som fått mikrolån försörja sina familjer, säger Börje och lägger till:

– Det känns i magen. Jag blir stolt när jag ser att barnen får ett bättre liv.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!