Här är ungdomarnas krav på makthavarna i Almedalen

Publicerad 2019-07-02

Integration, en meningsfull sysselsättning och klimatet är några av de frågor som engagerar mest när Svenska Hjältar lyfter fram ungdomarna i Almedalen.

– Vi har brist på personer i flera yrken, och så har vi duktiga ambitiösa ungdomar som är här – men vi ser dem inte, säger Årets ungdomshjälte Albin Blomster från scenen i Visby hamn.

”Prata med oss – inte mot oss eller för oss”. Det säger Armana Masfun, 19, till Svenska Hjältar och sammanfattar därmed en stor del av vad ungdomarna vill. Att få göra sina röster hörda och vara en del av de beslut som påverkar dem i deras vardag.

I Svenska Hjältars panelsamtal i Almedalen medverkade Fryshusets Armana Masfun, 2018 års Ungdomshjälte Albin Blomster, Andreas Magnusson som kämpar för miljön och är en del av #Fridaysforfuture, och Sofia Brink, vice ordförande för Raoul Wallenberg Differencemakers. Med i panelen är även överbefälhavare Micael Bydén, som sitter i Svenska Hjältars jury och värnar om att lyfta fram ungdomars engagemang och vikten av civilkurage.

Hyllas av ÖB

Albin Blomster arbetar för att integrera nyanlända och började undervisa asylsökande i matte när han bara var 12 år gammal.

– Det var det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det var kul att få lära känna nya människor, och de har gjort mig till en helt annan person som vågar mycket mer, vågar ta plats och prata.

Han vill lyfta integrationen som en viktig fråga.

– Vi har brist på personer i flera yrken, och så har vi duktiga ambitiösa ungdomar som är här, men vi ser dem inte, säger Albin.

På scenen passar överbefälhavaren Micael Bydén på att hylla Albins initiativ och han betonar också vikten av civilkurage i vardagen:

– Det är viktigt att tala om civilkurage och markera om något inte är rätt. Vare sig man är 30 år och står framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg, eller om man är 8 år och går emellan när en kompis blir retad på skolgården.

”De behandlar inte klimatkrisen som en kris”

Sofia Brink tycker det är viktigt att engagera unga och dela med sig av den kunskapen som finns. Raoul Wallenberg Differencemakers gör det bland annat via föreläsningar.

– Men man måste inte påverka i offentligheten, jag tycker det är bäst att påverka en mot en. Att prata och diskutera. Och du kan skriva blogginlägg eller gå med i elevkåren.

Andreas Magnusson är klimataktivist och en del av #Fridaysforfuture, en rörelse som startade efter Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagshuset varje fredag.

– Mitt engagemang började i skolan. De berättade om klimatkrisen men ingen behandlade det som en kris, säger han och lägger till:

– Jag vet att om vi inte gör något nu så kommer vi dö. Alla måste ta sitt ansvar. Speciellt företag, politiker och makthavare. Rädda vår planet, rädda oss.

Han konstaterar att hans generation och framtida generationer kommer att bli påverkade. Och menar att förändringarna måste starta nu.

– Jag vill att alla som är här i Almedalen ska se till sig själva – vad kan du ändra i din livsstil? Och till alla politiker – vi måste få till en systemförändring. Jag kommer inte vika mig en tum, säker Andreas.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!