Molly är världens enda dopinghund – håller fuskare borta från idrotten

Uppdaterad 2022-01-25 | Publicerad 2022-01-24

Hunden Mollys känsliga nos är fuskarnas värsta fiende.

Tillsammans med hundförare Joanna Sjöö håller hon idrotten fri från doping.

– Alla har rätt att tävla på lika villkor, säger Joanna.

Den 7-åriga springer spanieln Molly, hemmahörande i både Stockholm och Vemdalen, är världens enda dopinghund. Hon jobbar för organisationen Antidoping Sverige med att söka efter just dopingpreparat.

Till sin hjälp har hon husse och matte – som också är hennes utbildade hundförare – dopingkontrollanterna Michael och Joanna Sjöö.

– Antidoping Sverige är en fristående organisation från Riksidrottsförbundet som ansvarar för dopingtester i Sverige. Vårt syfte är att hålla idrotten fri från doping. Molly hjälper oss att hitta fuskarna, säger Joanna.

Joanna Sjöö och hunden Molly är ett radarpar.

Noggrant utvald och utbildad

Molly föddes på en kennel på Nordirland. Där blev hon utvald av personer som letar efter hundämnen för militären, polisen och tullens räkning. Senare hamnade Molly i södra Sverige. Hon blev återigen utvald, den här gången av Antidoping Sverige.

– Molly är utbildad i sex månader av en tidigare hundinstruktör på tullen. Hon har genomgått tullens lämplighetstester och blivit upplärd enligt tullens riktlinjer. Hon är som en narkotikahund hos tullen. Det är bara preparaten som skiljer, säger Joanna.

Joanna själv började jobba extra som dopingkontrollfunktionär för 28 år sedan på sidan av sitt vanliga jobb. Sedan fem år tillbaka är hon heltidsanställd och inte längre funktionär utan ansvarig vid dopningskontroller.

I oktober 2017 fick Joanna och hennes man Michael – som har en liknande tjänst inom organisationen – en förfrågan från Antidoping Sverige: De undrade om paret ville vara del i ett pilotprojekt och börja jobba med hunden Molly.

– Jag är uppvuxen med hund och hade länge önskat mig en hund. Det passade perfekt, säger Joanna.

”Ibland får vi dopingtips”

När Molly kom till paret var hon redan fullt utbildad och började jobba direkt.

Arbetsdagarna ser olika ut.

– Bland annat har vi möten där vi planerar kontroller också åker vi ut och gör tester. Ibland får vi dopingtips och ibland åker vi på tävlingar eller läger. Både nationella och internationella, säger Joanna.

Hon och Molly jobbar både med elitidrottare och motionärer. Nationellt kan Antidoping Sverige genomföra tester på alla idrottare som är anslutna till Riksidrottsförbundet.

Den som vägrar blir straffad på ett eller annat sätt av sitt förbund.

– Friskis och Svettis är till exempel anslutna till Riksidrottsförbundet. Dit kan vi komma och göra tester och hundsök. Alla som har gymkort på Friskis och Svettis har skrivit på ett papper där de godkänner dopingkontroller, säger Joanna.

Molly är den enda dopinghunden i hela världen.

Smyger in på tävlingar

Hur ett hundsök på en elitidrottstävling, till exempel SM i konståkning eller alpina världscupen, går till skiljer sig åt från gång till gång. Men det brukar alltid börja med att Molly och Joanna håller sig lite i bakgrunden. Allt för att inte avslöja sig.

– Vi brukar smyga in för att inte väskor ska råka försvinna. Sedan söker vi av område för område.

Det kan handla om uppvärmningslokaler, omklädningsrum och läktare. Om Molly markerar på en väska identifierar de ägaren och genomför dopingkontroll på den personen.

– Molly drar till sig mycket uppmärksamhet. Många idrottare vill komma fram och prata och klappa. Det är perfekt för oss. Då får vi chansen att informera och sprida vårt budskap om dopingfri idrott, säger Joanna.

Lek och allvar

Molly markerar på anabola steroider, testosteron och en hel del andra preparat. Men exakt vilka dessa är vill Joanna inte avslöja för att inte underlätta för personer som vill fuska.

Dessutom byggs hundens doftpalett hela tiden ut, eftersom nya preparat kommer in i dopingvärlden.

– Molly älskar att jobba. Eller, för henne är inte det här ett jobb utan en lek. När hon markerar får hon sin gula boll som belöning. Bollar är det bästa hon vet. För henne är det lek och för oss är det största allvar.

Förra året var hunden ute på 65 kontroller. Före pandemin var den siffran över 100.

– Tack och lov är det inte alltför ofta som vi får träffar när vi är ute och söker, men det händer.

Joanna tycker att Molly är en underbar hund som underlättar stort i hennes arbete.

– Hon hjälper mig, Antidoping Sverige och alla idrottare som kämpar varje dag med hålla idrotten fri från doping. Alla har rätt tävla på lika villkor, säger Joanna Sjöö.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!