Östersunds FK blir första fotbollslag att hbtq-certifieras

Uppdaterad 2016-11-03 | Publicerad 2016-10-29

Machokulturen är utbredd inom idrottsrörelsen, men ett lag som går emot strömmen är Östersunds FK. De plockar fram modet hos spelarna genom sång, dans och galaföreställningar, och nu ska de bli första fotbollslag i Sverige att hbtq-certifieras.

– Vi har bestämt oss för att vi ska bli mästare i fotboll i Sverige, och vi kommer att bli det på vårt sätt! säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg är ordförande för ÖFK. Foto: BILDBYRÅN

Ge tillbakas programledare Peter Svensson reste till Östersund för att möta Daniel Kindberg som är ordförande för Östersunds FK.

En vanlig fotbollsklubb med ovanliga metoder – så skulle man kunna beskriva ÖFK. Utöver träning och matcher har de satsat mycket på kulturaktiviteter – som dans, musik och en bokcirkel.

– Vi har byggt en värdegrund med utgång från de mänskliga rättigheterna, och därefter har vi satt mål för att skapa en trygg miljö där kreativitet och mod premieras. En fotbollsspelare måste kunna ta rätt beslut snabbt. Vi använder kulturen som ett verktyg för att komma åt mod. Vi känner att vi blir större och starkare som människor, och får en förståelse för andra människor i samhället, säger Daniel Kindberg.

Först att hbtq-certifieras

Nu ska laget hbtq-certifieras, och i mitten av november kommer alla i föreningen att få gå en utbildning.

– Vi gör det som ett led i att öka vår kunskap om andra människor. Det ska bli en väldigt spännande upplevelse! säger Daniel Kindberg och fortsätter:

– Det är sjukt att det ska behövas en utbildning för att vi ska respektera varandra 2016, men det gör det.

Själv har han en bakgrund som officer, och han har sett machokulturen på olika håll i samhället.

– Det handlar om fajten mot ondskan, det dåliga samhället och förtryckarna. En strukturerad kamp för det goda! Och det tror vi gör oss till bättre fotbollsspelare.

ÖFK har blivit till en förebild i Europa för sitt sätt att bryta normer.

– När vi till exempel har klarat av att dansa Svansjön tillsammans och samlas efter föreställningen och tycker att vi har gjort det jättebra. Den gemensamheten och förståelsen, att vi alla känner att vi har gjort någonting helt exceptionellt. Den känslan är starkare än när vi spelar oavgjort mot Syrianska och går upp i Allsvenskan, säger Daniel Kindberg som är ordförande för Östersunds FK.

”Jag darrade i hela kroppen”

– Vi är väl medvetna om den konservativa machomiljön som finns inom fotbollen. Jag vill hävda att den finns inom Fifa, UEFA, i fotbollsklubbarna – i alla våra strukturer. Och vi vill bryta den stereotypa bilden, säger han.

Varje år har Östersunds FK en stor galaföreställning då hela laget står på scenen inför en stor publik. Den senaste galan leddes av fotbollsspelaren Brwa Nouri, som var konferencier och rappade.

– Det var extremt nervöst, säger han och skrattar.

– Jag spelade min debut mot Bajen inför 30 000 personer på Tele 2 Arena, men det här var hundra gånger värre! Jag darrade i hela kroppen, men det var SÅ värt det. Den erfarenheten kommer jag att bära med mig för resten av livet, att jag sjöng inför 1 500 personer.

”Vad fan har vi gjort…?”

Brwa Nouri hade själv en väldigt krokig resa till Östersund. Han växte upp i Stockholm och började spela i AIK när han var tretton år. Efter den uppmärksammade inkilningsskandalen blev han avstängd från fotbollen i åtta månader.

– Alla lag har inkilning. Vi har inkilning här med, men det är inte på samma sätt. I AIK galgade vi folk, man stoppade upp en galge i röven på folk – det var så man gjorde i AIK.

Men det slutade tack vare att en mamma till ett av barnen reagerade starkt och sa ifrån.

Brwa själv blev uppringd av sin egen mamma som sa:

”Du ska inte spela match, du ska komma hem nu”.

Hon ställde Brwa mot väggen. ”Vad hände i Katrineholm?”.

”Vi inkilade”, svarade Brwa.

”Du och tre killar tog alltså av en annan kille kläderna och gjorde det här mot honom?”

– Då kände jag bara … vad fan har vi gjort? Man fick ett annat perspektiv på det. Redan när mamma sa det kände jag att det här var det hemskaste som finns, berättar Brwa.

Fyllde tomrummet med droger

Ge tillbakas programledare Peter Svensson mötte fotbollsspelaren Brwa Nouri, som tidigare var i blåsväder men lyckades vända livet.

Händelsen satte djupa spår.

– Det blev omskrivet i tidningar och vi blev anklagade för våldtäkt, berättar Brwa.

Och det förändrade faktiskt kulturen i AIK.

Men Brwa själv hamnade på botten. Han började umgås i fel kretsar och höll på med droger, och i samma veva var det också rättegång.

När han kom tillbaka till fotbollen flyttades han till en lägre division.

– Till sist blev jag sparkad från den lägsta divisionen också, och då stod jag där och trampade i träsket rent ut sagt. Jag visste inte vad jag skulle göra.

Han fick chansen att spela i Dalkurd FF Borlänge, och tog sig sedan vidare till Östersund.

– Jag är extremt tacksam i dag för att få spela i en nykomling i Allsvenskan, säger Brwa Nouri.

– Folk brukar fråga om jag ångrar olika saker i livet. Jag känner en jäkla massa insikt. Självklart önskar jag att jag kunde få dessa insikter utan alla dumheter som jag gjorde, säger Brwa.

Känner en stor tacksamhet

Mitt under intervjun med Ge tillbaka kommer barn fram till honom på torget i Östersund och vill ta selfies med honom. Han har lyckats vända livet och gått från att vara en värsting till att bli en förebild för andra.

– Det är många som oavsett ålder eller kön som kommer fram och säger att de gillar det här med kulturen, att det är jätteviktigt att ungdomarna får se att vi håller på med dans och musik. Då blir det lite mer socialt accepterat.

Han är väldigt tacksam för hur ÖFK jobbar aktivt mot machokulturen.

– Att få träna en eller två gånger varannan vecka på någonting som du inte alls skulle göra annars, som dans eller musik, träffa de här människorna och se vad det gör. Jag kan inte sjunga – men det händer någonting inom dig själv. Och att uppträda inför 1500 personer som verkligen vill se vad du gör – du spränger barriärer inom dig själv och utvecklas som människa. Du kommer närmare både dig själv och andra, säger Brwa Nouri.