PRESENTERAS AV

Alice, 17, räddade medvetslös kvinna från att drunkna

avMalin Wigen

Under sista timmen på jobbpasset för strandvakten Alice Westergården fick hon agera snabbt när en medvetslös kvinnas liv var i fara, skriver Sydsvenskan.

För andra året i rad jobbar Alice Westergården, 17, som strandvakt hos Falsterbonäsets livräddare på Kämpingestranden i Höllviken i Vellinge. Förra torsdagen vid fyratiden fick raden av övningar inför olyckor komma till nytta.

Hon och en kollega var inne på sista timmen av bevakning när några strandbesökare uppmärksammade dem på en händelse i vattnet, skriver Sydsvenskan. En man höll en medvetslös kvinna i 60-årsåldern över vattenytan och Alice fick agera snabbt för att rädda kvinnan upp på land.

– Jag tog brädan och paddlade ut och fick upp henne på den och paddlade tillbaka in till stranden, säger hon och fortsätter:

– Man hinner knappt tänka. Man agerar bara efter vad man har lärt sig.

Foto: Privat
Alice Westergården.

”Skönt att se att det funkar”

Väl på stranden väntade en läkare som gav hjärt- och lungräddning. Kvinnan återfick medvetandet och fördes iväg med ambulans. 

– Det är sjukt häftigt ändå, att man varit del av något sånt. Det är skönt att se att det fungerar första gången något så allvarligt händer här nere. Tidigare har man bara övat på varandra, man har aldrig gjort det på riktigt. Det är skönast att se att det funkar när det är på allvar. 

Nästa sommar kommer hon att utbilda sig till livräddare – både för den sociala samvaron jobbet ger och kunskapen hon får. 

Det är flera som har berömt henne för insatsen.

– Det känns som att folk börjar förstå vårt arbete och varför vi behövs.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM