”Finns så oerhört många som behöver hjälp”

Svenska Karolina är mitt i flyktingkrisen

avJakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

68 miljoner människor är på flykt i jul.

Svenska Karolina är på plats i Libanon just nu för att hjälpa några av dem.

– Jag har jobbat med UNHCR i nästan 20 år och jag drivs av viljan att hjälpa alla de som förlorat sina mänskliga rättigheter.

Karolina Lindholm Billing kunde ha valt en välbetald karriär med hög status som jurist i Sverige. Men efter studierna vid Stockholms universitet valde hon i stället att hjälpa medmänniskor i nöd.

– Som jurist har jag en stark vilja att hjälpa människor att hävda sina rättigheter. Och flyktingar är ju människor som tvingast fly sina länder för att deras mänskliga rättigheter ha tagits ifrån dem, säger hon.

I dag är hon biträdande chef för UNHCR:s flyktingkontor i Libanon. Ett land litet som Skåne och med fyra miljoner medborgare. Trots det har man tagit emot runt en miljon flyktingar. De flesta från inbördeskrigets Syrien.

– Här går ekonomin på sparlåga, och precis som i Sverige försöker man att få ihop en regering efter ett val som hölls i maj, säger hon.

Tålamodet håller på att ta slut

Flyktingkrisen har varit en oerhörd prövning för Libanon. Land har tagit emot flest flyktingar per person i hela världen. Efter många år börjar nu tålamodet hos den libanesiska befolkningen att ta slut, och människorna på flykt får kämpa varje dag för att klara sig.

– Många flyktingar sliter hårt och för väldigt låga löner under olivplockarsäsongen. De måste kämpa för att kunna köpa mat och mediciner, säger Karolina.

Hon kan ibland känna en uppgivenhet över hur svårt och tufft allt är för flyktingarna. Men främst slås hon av deras styrka. Deras förmåga att kämpa. Just nu är vintern i antågande, och den innebär ett stort hot för många av flyktingarna som bor under väldigt primitiva förhållanden.

För någon månad sedan kom en hagelstorm med två centimeter stora iskuber rasade ner från himlen och förstörde många hem.

Tuffast för barnen

Extra tufft är det för många av de barnfamiljer som tvingats fly det brutala inbördeskriget i Syrien.

– Många föräldrar har fått se sina barn växa upp utan att kunna ge dem den uppväxt de hoppats på, säger Karolina.

I Aftonbladets julkampanj finns bilder på Omar, en liten kille från just Libanon, som står i ett ymnigt snöfall utan mössa och vantar.

Om man inte kan åka till Libanon, som du har gjort , men ändå vill hjälpa de frysande barnen; Hur tycker du att man ska göra då?

– Ja, då kan man ju ge ett bidrag till UNHCR. För just under vintermånaderna ger vi ett ökat bidrag till just barnfamiljer. För att de ska kunna få mössor, vantar och andra vinterkläder.

All hjälp är ett uttryck för omtanke

Hjälpkampanjer för flyktingar kritiseras ibland med argument om att vi borde hjälpa svenskar som har det svårt innan vi hjälper flyktingar i andra länder. Men Karolina vill inte ställa människor i behov av hjälp mot mot varandra.

– Det finns absolut människor i Sverige som behöver hjälp. Och det finns flyktingar som behöver hjälp. Men man behöver inte ha dålig samvete för att man hjälper den ena eller andra. Det finns så många som behöver hjälp och alla hjälp är ett utryck för en solidaritet och en omtanke.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM