Årets ungdomshjälte

PRESENTERAS AV

Bärgaren Philip, 19, blev räddningen – när bebis blev inlåst i bilen

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Av ren olyckshändelse blev en niomånaders bebis inlåst i en bil. Bärgaren Philip Jonasson, 19, fick komma till undsättning och hjälpa polisen och den panikslagna mamman, skriver GT.

– Man blir ju stressad såklart, säger han till Aftonbladet.

För en mamma som besökte Hede Fashion Outlet utanför Kungsbacka bjöd fredagen den 13 på otur, det skriver polisen Kungsbacka på sin Instagram.

På den soliga eftermiddagen fick poliserna som undertecknat inlägget med Johan och Helena ett anrop som löd: ”På Hede fashion sitter en 9 månaders bebis inlåst i en personbil då bilen har låst sig och nyckeln ligger i bilen.”

De begav sig direkt till platsen och ringde efter en bärgare på vägen – detta för att de inte ville slå in rutan med batongen och riskera att barnet fick glassplitter på sig, skriver GT.

Väl framme möts vi av en mamma med panik, vilket naturligtvis är fullt förståeligt då hennes bebis är inlåst och solen värmer bilen där bebisen sitter. 
Vi vet att bärgaren är väldigt nära och därför försöker vi bara lugna mamman då vi helst inte vill behöva slå rutan med batongen”, skriver de i inlägget.

1 av 2 | Foto: Privat
Philip Jonasson, 19.

”Såg till att få upp bilen snabbt”

När de såg bärgaren rulla in var det som en befrielse, menar polisen, detta för att bebisen börjat svettas. Det var bärgaren Philip Jonasson 19, som kom till undsättning. Han jobbade snabbt med att få upp bilen.

– Jag såg till att få upp bilen så fort det gick. Nu när det var en bebis fick man öka tempot lite, säger han och fortsätter:

– Man blir ju stressad såklart, bebisen skrek ju och mamma var jättestressad, och larmet på bilen gick hela tiden så det var högt ljud, men man får göra så gott man kan ändå – på något sätt går det.

Och efter några minuter fick han upp bilen och bebisen kunde återförenas med sin mamma.

– Det var jättehärligt att bebisen fick komma ut, då lugnade han ned sig direkt, säger Philip som aldrig varit med om detta förr.

Händelsen var ren ock skär olyckshändelse men polisen vill ändå varna för riskerna med att lämna djur eller husdjur i bilen.

– Det blir väldigt varmt i bilar, och det går fort i det lilla utrymmet. Det sker tyvärr olyckor varje vår och sommar med både barn och djur, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, till GT och fortsätter:

– Det behöver inte vara jättevarmt för att faran ska vara påtaglig. Det räcker att det är 15 grader och att solen är framme.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM