Brandmanshjälte hyllad – men nu har han fått nog

Årets Livräddare om nytt avtal: Känner mig inte uppskattad längre

Uppdaterad 2017-07-30 | Publicerad 2017-04-30

Han blev ”Årets Livräddare” och hyllades på Svenska Hjältar-galan efter sin insats i den stora skogsbranden i Västmanland.

Men nu har han fått nog. Tommy Tuike, 41, slutar som deltidsbrandman i protest mot nytt avtal.

– Jag vill verkligen hjälpa andra, men nu gick luften ur mig, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Skogsbranden i Västmanland 2014 är den största i moderna svensk historia. Där kämpade Tommy Tuike, Virsbo, med sina kollegor. De trotsade lågorna och lyckades rädda livet på en man som stängts in i elden. Efter det blev de hela svenska folkets hjältar.

”Enorm uppskattning”

– Vi fick så enormt mycket uppskattning, vi blev tokhyllade, säger Tommy Tuike.

Men nu sätter han ner foten. Han och många andra deltidsbrandmän har tappat sugen på grund av ett nytt avtal som börjar gälla 1 maj. Från många orter runt om i landet rapporteras om uppsägningar i protest.

– Det här är droppen. Efter 20 år som deltidsbrandman känns det som om jobbet inte värdesätts. Jag gick med för att hjälpa andra människor och inte för ersättningen, men det får finnas gränser.

Bland annat innebär det nya avtalet högre dagsersättning – däremot sänks ersättningen på obekväm arbetstid.

– Men de allra flesta utryckningarna, runt 70 procent, sker just på kvällar, nätter och helger, säger Tommy.

”Allmänheten drabbas”

Det finns runt 10 000 deltidsbrandmän i landet. De har personsökare och rycker ut direkt under sina veckor med beredskap. Resten av sin tid arbetar Tommy på ett företag som tillverkar golvvärme, och han har beredskap var tredje vecka. Larmen gäller förutom bränder till exempel trafikolyckor och hjärtstopp.

– Vi möts ofta av stor uppskattning när vi är ute, folk tar emot oss med öppna armar. Om nu många slutar blir det allmänheten som drabbas, räddningstjänsten är beroende av oss deltidsbrandmän. Det går inte att upprätthålla standarden när människor ska räddas.

Avtalet gäller centralt för Sverige, men på vissa orter runt om i landet sluts nu lokala avtal för att få deltidsbrandmännen att stanna kvar. Även om det skulle bli ett lokalt avtal i Surahammars kommun, som Tommy tillhör, har han bestämt sig för att sluta.

– Jag tappade intresset för att fortsätta nu. Men det känns vemodigt att lämna gänget och uppdragen. Att vara deltidsbrandman blir en livsstil.

Det är inte bara Tommy som hyllats för sina insatser. På Svenska hjältar-galan i december 2016 prisades också tre andra deltidsbrandmän efter att ha räddat livet på tre killar som vält med sin kanot under ett konfirmationsläger. Fallet uppmärksammades också internationellt.

Han friade till sambon i tv – inför
statsministern