Bästa tipsen för dig som ska köpa hus

Uppdaterad 2011-10-17 | Publicerad 2011-10-12

Det ska du tänka på innan du investerar i ny bostad – energiexperten berättar

Har du planer på att köpa ett hus?

Se till att att huset har en energideklaration innan du skriver på några papper.

– Det är ett kvitto på hur huset du köper mår i energisynpunkt, säger Birgitta Govén, energi- och klimatrådgivare i Stockholm stad.

Om du tänker investera i ett hus är det viktigt att se till att huset har en energideklaration.

Sedan den första januari 2009 måste alla småhus ha en energideklaration senast vid försäljningstillfället.

Om säljaren inte har en energideklaration när köpekontraktet skrivs har du som köpare rätt att göra en deklaration som säljaren bekostar.

Tips på åtgärder

I en energideklaration får du en överblick över husets energianvändning och förslag på kostnadseffektiva åtgärder för bostaden.

Dessutom kan du se hur din bostad ligger till i energisynpunkt jämfört med andra liknande hus.

– I diskussionen med säljaren är det här något som du kan ta med. Är det ett dyrt hus som drar mycket energi? Kommer det innebära höga kostnader? Drar huset mycket energi bör du ha det i åtanke. Vad behöver jag göra för att huset ska dra mindre energi? I deklarationen bör du få förslag på kostnadseffektiva åtgärder, säger Birgitta Govén.

Få tips

Om du har svårt att tyda energideklaration kan du få hjälp av energi- och klimatrådgivaren i din kommun.

– Varje kommun har en energirådgivning som du kan höra av dig till om tips och råd.

Hennes tips är att du ska ha en bostad som läcker så lite energi som möjligt för att spara pengar och samtidigt vara miljövänlig.

– Många börjar fundera om de ska ha elpanna, pelletspanna eller installera värmepump. Men jag tycker att man ska börja med att tänka; vad kan jag göra för att minska energibehovet? Du kan tilläggsisolera vinden eller väggar, byta till fönster som är mer energieffektiva eller sänka inomhustemperaturen med en grad. Om du sänker temperaturen med en grad minskar du energiförbrukningen med fem procent i din bostad, säger Birgitta Govén.

Följ ämnen i artikeln