Test: Iphone Xr – för de allra allra flesta

Spara flera tusen och få ungefär samma mobil som Xs

Publicerad 2018-10-29

Test av Iphone Xr.

Betydligt billigare än Xs Max – men hållet Iphone Xr måttet?
Det har Tek-no:s teknikexperter tagit reda på.
Svaret står att finna i testet nedan.

Elva år efter att den första Iphonen lanserades är hemknappen officiellt död.

Den här hösten har Apple nu släppt tre nya Iphone-modeller, där samtliga delar företagets nya helskärmsdesign utan hemknapp, och en sensor- och kameraremsa överst, som bryter in i skärmen.

Apple Iphone Xr är den billigaste av de tre, med en ganska stabil marginal. Med ett ingångspris på 9 495 kronor är det fortfarande tal om en dyr mobiltelefon, men du får punga ut med ytterligare 3 300 om du vill kosta på dig den billigaste Iphone Xs.

Så, vad är det du går miste om ifall du väljer att ”bara” köpa Iphone Xr, framför de jättedyra toppmodellerna Iphone Xs och Iphone Xs Max?

Inte så väldigt mycket, visar vårt test.

Iphone Xr kommer i flera roliga färger – den här kallas korallröd.

En blandning av nytt och gammalt

Iphone Xr-modellen som vi har fått in till test är färgad i det som Apple kallar för ”korallröd”, och du måste nästan uppleva färgen själv för att kunna ge en korrekt beskrivning av utseendet.

På kontoret har den blivit kallad både laxrosa och orange av olika människor, och verkligheten ligger nog någonstans mitt emellan. Vi gillar färgen, inte minst eftersom det är något annat än de vanliga svarta, vita eller gråa mobilerna vi har fått se i åratal.

Materialvalet och utformningen i övrigt får den att kännas som en blandning av nytt och gammalt: Iphone 8 där bak och Iphone X där fram. Precis som Iphone 8 har den en matt aluminiumram runt kanterna, färgad för att matcha baksidan i glas.

Iphone Xr är större än de vanliga äldre mobilerna, men mindre än Iphone Xs Max.

Framsidan är täckt av den 6,1 tum stora LCD-skärmen, endast avbruten av sensorerna och frontkameran högst upp – precis som Apples andra nya telefoner.

Rent storleksmässigt är Iphone Xr något större än en Iphone Xs, och betydligt större än tidigare Iphone-modeller, som Iphone 8. Detta gör valet lite svårare för den som vill ha en ny Iphone, men undviker större mobiler. Den ligger ändå bra i handen, även om glasbaksidan gör att mobilen blir väldigt hal. Det här är definitivt inte en mobil du vill ha liggandes på handfatet i vadrummet – den kommer att glida av.

Till skillnad från de andra Apple-toppmodellerna kommer Iphone Xr med 128 GB lagringsutrymme, vilket lär vara det alternativ som passar de allra flesta.

Iphone Xr till vänster, Iphone Xs till höger.

Skärmen – den största skillnaden

Även om Iphone Xr vid första anblick kan tyckas vara väldigt lik sina dyrare syskon, är det särskilt skärmen som är markbart annorlunda.

För att hålla priset nere har Apple skippat den dyra OLED-panelen de använder till Iphone Xs och XS Max, och i stället satsat på en LCD-panel. De kallar skärmen för en ”Liquid Retina Display”, vad nu det ska betyda, som enligt dem själva är den mest avancerade och färgriktiga LCD-skärmen du kan hitta på marknaden.

Vad de däremot inte nämner så mycket i sin marknadsföring är upplösningen, som ligger på ganska snåla 828 x 1792 pixlar. Utspritt över en 6,1 tum stor skärm utgör det en pixeltäthet på 326 ppi, jämfört med Iphone Xs:s 458. Hur dramatiskt stor skillnad detta faktiskt innebär beror på vem du frågar.

För oss som testar nya mobiler varenda vecka, där nästan samtliga modeller nu kommer med en högre pixeltäthet än så här, är det definitivt synligt. Särskilt på text, till exempel i ett sms eller en sajt på nätet, kan du se att skärmen har långt färre pixlar att jobba med. För de allra flesta är det däremot knappast något som kommer att vara särskilt märkbart, och 326 ppi motsvarar också pixeltätheten hos de tidigare ”inte Plus”-versionerna av Iphone.

Iphone Xr har något tjockare kanter än Xs, men inget som stör.

Blekare färger

Vad som är desto tydligare, men inte heller någon orsak till panik, är svartnivån på skärmen. Jämfört med OLED-skärmarna på de andra X-modellerna är Xr-skärmen ett litet snäpp blekare. De svarta områdena är pyttelite gråare, saker är något mindre färgstarka, och i kombination med den lägre upplösningen lyser skärmen helt enkelt inte lika mycket.

Men det är jämfört med X, Xs och Xs Max. Kommer du från en tidigare Iphone-modell, som 6s, 7 eller 8, kommer du aldrig att reflektera över dessa invändningar.

Du kommer märka att skärmen överraskande nog har lite sämre insynsvinkel än tidigare Iphones med LCD-panel, så som Iphone 7. Det verkar också som att mobilens True Tone-funktion, som ska få skärmfärgen att anpassa sig efter ljustemperaturen i rummet, gör skärmen snäppet varmare än vad vi har sett hos Iphones med OLED-skärm.

En annan sak som har fått ge vika på Iphone Xr är 3D Touch – den beröringssensitiva teknologi som Apple först introducerade hos Iphone 6s. Med 3D Touch har man kunnat trycka lite extra hårt på ikoner, länkar och andra saker för att få upp extra menyalternativ och liknande.

Detta är borta i Iphone Xr. I vissa fall har detta delvis lösts via programvarulösningar, som att du kan hålla extra länge på kameraikonen på låsskärmen för att aktivera kameran, men det är ett fattigt substitut.

Trots att det är en LCD-skärm har Apple lyckats få kanterna att se avrundade ut på Iphone Xr.

Kameran – hur farligt är det med bara en kamera?

På baksidan av Iphone Xr finner du ungefär samma kamera som på toppmodellerna Iphone Xs och Xs Max – skillnaden är att det bara finns en av dem. Teleobjektivet är borta, och därmed finns bara vidvinkelkameran kvar, med 12 megapixlar och en rad avancerade AI-funktioner för att göra bilderna så bra som möjligt. Detta gick vi in på djupet på i vårt Iphone Xs-test, men kort sagt utlovar Apple bilder med färre utblåsta högljus och färre kolsvarta skuggor.

Trots att det bara är en kamera på baksidan, kan Iphone Xr fortfarande skryta med ett porträttläge. Tidigare har bara Iphone-modellerna med dubbla kameror haft detta, eftersom mobilen har använt data från bägge kameror för att bedöma avståndet till motivet.

Trots den enda kameran, lyckas Iphone Xr i bland ta bättre porträtt än Xs.

Hos Iphone Xr ska kameran, med hjälp av smarta algoritmer, kunna hitta skiljelinjen mellan personen som du försöker fota och bakgrunden, som kameran försöker göra oskarp.

I praktiken fungerar detta överraskande bra, så länge du riktar kameran mot ett ansikte. Du kan alltså inte ta läckra porträttbilder på dina djur med bokeh-effekt, men på människor fungerar det väldigt bra.

Eftersom Iphone Xr använder vidvinkelkameran för att ta porträttbilder, i stället för den lite mer ljussvaga telekameran som Iphone Xs och Xs Max använder, kan det dessutom bli bättre porträttbilder med Xr. Du slipper också att gå lika långt i från för att ta porträttbilder, vilket kan vara en fördel.

Iphone Xr har bara en kamera där bak, till skillnad från Iphone Xs.

Fantastisk att använda

Användarupplevelsen hos Iphone Xr är helt fantastisk, precis som förväntat. Bortsett från skärmen och kameran är det nästan ingenting som skiljer Xr från de långt dyrare Xs-modellerna. Animationer och menyer glider som silke över skärmen, upprätthållna av Apples toksnabba A12 Bionic-processor, vilket är samma som du finner i Xs-modellerna. Det är lite mindre minne i Xr, 3 GB mot 4 GB i Xs-modellerna, men det är inte något du lägger märke till, ens vid hård användning.

I syntetiska prestandamätningar krossar Apples processor det mesta av konkurrensen. A12-brickan bygger vidare på den redan dominerande A11-brickan från företaget, och erbjuder snäppet mer strömeffektiv bearbetning.

Den relativt stora storleken på mobilen, samt en strömsnål skärm, gör att batteritiden hos Iphone Xr faktiskt ska vara bättre än hos Iphone Xs och Xs Max. Det är svårt att göra noggranna batteritester som simulerar vanligt bruk i tester som detta, men vi kan i alla fall säga att Xr höll märkbart längre än Iphone Xs vid användning, och även efter en dag med kraftigt bruk – prestandamätning, spelande och fotografering – var batteriet fortfarande uppe i 40 procent vid dagens slut. Vid vanligt bruk kan du förvänta dig upp till två dagars användning innan du måste ladda igen.

Det är samma sensorflärp på alla Iphone i år och ansiktsupplåsningen fungerar blixtsnabbt.

Styr med svep

Apple introducerade ett helt nytt sätt att styra Iphone på i fjol där de lanserade Iphone X, och detta har man tagit vidare i årets tre modeller.

Eftersom hemknappen är borta kommer du nu att vara tvungen att lära dig svepa upp från botten av skärmen. Du gör det för att låsa upp mobilen, och därefter för att stänga appar. Svep upp från botten och håll för att byta till andra appar. Svep åt sidan på botten av skärmen för att snabbt byta till föregående app. Det här fungerar så bra, och så sömlöst, att det kommer att bli branschstandard.

Huawei har redan kopierat funktionen i sina toppmodeller, och marknaden kommer att följa efter.

Slutsats – Iphonen för de allra allra flesta

Vill du ha en ny Iphone? Då är det här troligtvis vad du är ute efter. Du får samma snabba prestanda som hos toppmodellerna, nästan identisk design och ansiktsupplåsning i världsklass. Den kommer i en rad roliga färger, något du inte få om du väljer toppmodellerna, och inte minst sparar du över 3 000 kronor om du väljer en Iphone Xr framför Iphone Xs.

Det är naturligtvis inte allt som är lika bra, och skärmen är den största nackdelen. Lägre upplösning, tråkigare färger och tjockare kanter är de starkaste dragen, och för finsmakare kan det vara nog för att pytsa in de extra tusenlapparna och satsa på de dyrare Xs-modellerna.

Iphone Xr är också större än Iphone Xs, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Du måste också tåla att bara ha en kamera på baksidan, vilket gör att du förlorar telezoomen och möjligheten att använda porträttfunktionen på annat än människor.

Återigen: detta är knappast något som kommer att orsaka lidande hos särskilt många. Bilderna den tar är läckra, även om vi fortfarande önskar oss en ännu bättre prestanda i mörka miljöer.

Allt som allt kan vi lugnt rekommendera Iphone Xr, som får betyget 9/10.

Fördelar med Iphone Xr:

  • Bra kamera (men bara en bakkamera)
  • Blixtsnabb
  • FaceID fungerar sömlöst
  • Solid byggkvalitet
  • Kommer i en rad pigga färger
  • Lång batteritid

Saker att fundera över:

  • Ingen telezoom
  • Saknar hörlursingång (och ingen adapter följer med)
  • Större skärmkanter än toppmodellerna
  • Sämre skärm än toppmodellerna

Testet publicerades först på Tek.no, som genomfört testet.

Följ ämnen i artikeln