Miljön allt viktigare för tv-tillverkarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-19

Så jobbar de för att få fram grönare apparater

Miljön har blivit allt viktigare för oss människor, alla pratar vi om hur vi ska värna miljön.

Det har fått illverkarna av hemelektronik att också börja tänka i dessa banor.

Miljön är numera en viktig del i marknadsföringen av produkter.

När de första platta tv-apparaterna dök upp i butikshyllarna i början av 2002 var det ingen som funderade på strömförbrukning och hur miljön skulle påverkas av dessa stora vidunder som alla längtade efter.

Det var någon som reagerade när strömförbrukningen kom fram på någon ny plasma-tv som började säljas. Snabbt räknade någon smart person ut att om hälften av alla svenskar bytte tv till en plasma-tv som var 42 tum stor, då skulle vi inom kort behöva bygga 3-4 nya kärnkraftverk i Sverige.

Så energikrävande var de första platta skärmarna. Men ingen brydde sig egentligen om det faktum att en platt tv på 42 tum drog väldigt mycket mer ström än den gamla 28-tums bildrörs-tv:n.

Nu är det allvar

Förra året såldes det närmare 850000 platta tv-apparater i Sverige. En stor tv drar förstås mycket ström, det går inte att ändra på. Men tillverkarna har i år, för första gången på allvar, börjat prata om att miljön är viktig för deras företag.

Även mobiltelefontillverkarna pratar numera miljö och hur de ska göra för att göra mobiltelefoner som är fria från giftiga eller farliga ämnen. Det här är faktiskt ingen självklarhet, mobiltelefoner får exempelvis inte kastas i vanliga sopor när de har gått sönder. De ska lämnas in – precis som tv-apparater och annan elektronik – för återvinning.

Högtalare i bambu

Panasonic gjorde ett försök förra året att lyfta fram miljön genom att börja tillverkare högtalare i bambu istället för andra träslag. Det skulle hjälpa miljön på traven var det meningen.

På årets Ces-mässa i Las Vegas pratade de flesta tv-tillverkare om miljön och deras arbete för att hjälpa moder jord. De allra flesta pratade om att under den närmaste tiden sänka strömförbrukningen på sina tv-apparater. Sony fick till och med pris för en tv-modell som drar otroligt lite ström.

Priset delades ut av EISA, den organisation som varje år delar ut priser till tillverkarna i en mängd olika kategorier. I år var första året som ett miljöpris hade instiftas.

Halverad förbrukning

På en pressträff i Valencia i veckan berättade Panasonic om hur deras miljöarbete nu går vidare. Först och främst har man sänkt strömförbrukningen på sina nya plasmaskärmar rejält jämfört med tidigare modeller. För en 42 tums plasma (ej full-hd) innebär det att strömförbrukningen sänkts med cirka 10-15 procent.

För en full-hd skärm (42 tum) har man lyckats att få ner strömförbrukningen ännu mer på 2008 års modeller.

Panasonic har dessutom tagit fram en prototyp där man halverat strömförbrukningen jämfört med tidigare och detta arbete kommer att fortsätta. Exakt när den nya energisnåla panelen kommer att lanseras vet man inte idag.

Miljöargument blir allt viktigare i marknadsföringen av hemelektronik.

Tjock-tv en blybomb

– Vi är i en process just nu där vi är inne i uppstarten av ett miljöarbete, berättar Jarle Ruud på Panasonic i Sverige.

– Vi har exempelvis börjar tillverka alla våra plasma-modeller utan att något bly används i lödningen. Våra tv-apparater är alltså helt blyfria.

I en gammal bildrörs-tv gick det åt 3-4 kilo bly, i en gammal plasma-tv användes 70 gram bly till lödningen. Men i de nya modeller som börjar dyka upp i butikerna inom två veckor förekommer det alltså inget bly.

- Vi har på det här sättet sparat mellan 250-300 ton med bly under ett år, förklarar Jarle.

Lever längre

Livslängden på nya plasma-tv har också förlängts från cirka 60 000 timmar till 100 000 timmar. Det betyder att tv:n ska kunna användas en längre tid, vilket innebär att den inte hamnar på soptippen inom en snar framtid. Vilket i sin tur innebär att det inte behöver tillverkas lika många tv-apparater framöver.

Samsung har sedan tidigare tagit fram en handlingsplan för hur man ska arbeta med miljöfrågor inom företaget. Mängder med olika saker måste tas hänsyn till, men Samsung och många fler tillverkare verkar inse att miljöarbetet är en viktig del i för konsumenterna. Framför allt i framtiden. Här gäller det att byta ut farliga ämnen och gifter exempelvis vid tillverkning av kretskort mm och byta ut dem mot mindre farliga.

Tydlig elmärkning

Strömförbrukningen är kanske det som fler och fler nu kommer att prata om när man ska handla tv. Att mängder av tv-apparater faktiskt drar otroligt mycket ström även när de står i standby läge kanske många inte tänker på.

Likaså drar laddaren till mobiltelefonen ström om du låter den sitta kvar i väggkontakten när den inte används.

Alla stora butiker i Sverige måste ange hur stor strömförbrukning de har på tv-apparaterna som de säljer. Uppgifterna är offentliga och måste framgå tydligt i butik.

Drar plasma alltid mer än lcd?

Att en plasma-tv drar mer ström än en lcd-tv har varit faktum, men skillnaden börjar suddas ut. Faktum är att det beror på vilken typ av program som visas. På en vanlig lcd-tv lyser bakgrundsbelysningen konstant, detta betyder att en lcd drar ungefärliga mycket ström oavsett vad som visas på tv:n.

En plasma-tv däremot, den skiftar i förbrukning av el beroende på vad som visas på skärmen. Visas en film med mörka partier drar plasman mindre ström, är det däremot mycket ljusa saker som visas drar den mer.

Miljön kommer att bli viktigare och viktigare för tillverkarna. Redan nu börjar många tillverkare att bygga flera nya fabriker, allt för att finnas så nära konsumenten som möjligt. Nya fabriker skitar förstås ner miljön, men samtidigt blir det kortare transporter vilket betyder mindre utsläpp vilket i sin tur betyder bättre miljö.

prylografi

Niclas Lidström, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln