Låt bli kameran, svärfar!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Svärföräldrarna låter vi ogärna sköta fotograferandet, visar en ny undersökning.

I Finland zoomas husdjuren hellre in än barnen. I Sverige, Norge och Danmark är barnen mer populära.

Däremot är alla nordbor överens: betro inte svärföräldrarna med fotograferandet!

Det visar en ny undersökning som Norstat låtit göra på uppdrag av Kodak. Undersökningen visar också att inga nordiska konsumenter betror sina svärföräldrar med fotograferandet.

Våra fotovanor följer den snabba digitala utvecklingen visar en nordisk konsumentundersökning som analysföretaget Norstat genomfört på uppdrag av Kodak. Vissa skillnader finns mellan de nordiska länderna, främst i fråga om vilka motiv som är mest populära. Helt chockerande är det kanske inte att nationaldagen är mindre viktig att föreviga i Sverige än i Norge.

Midsommar en fotohögtid

I Sverige är istället midsommar en viktig fotohögtid då 30 procent av svenskarna är noga med att fånga minnesvärda stunder med kameran. I Sverige, Norge och Danmark är också barnen populära motiv. Men i Finland slår husdjuren högre.

Inga av de nordiska konsumenterna tycker att det är någon särskild god idé att låta svärföräldrarna ta hand om kameran för att fotografera, visar undersökningen. I Finland och Danmark är det endast 1-2 procent som lämnar fotoansvaret till svärföräldrarna. I Sverige och Norge är den siffran noll.

Vill visa bilder i tv:n

Undersökningen visar också på skillnader i hur vi nordbor visar bilder. I Sverige föredrar 75 procent att visa bilderna direkt på datorn. 32 procent väljer att skriva ut sina bilder på papper.

Endast ett fåtal av nordborna visar idag sina bilder på tv:n, men mer än hälften av de tillfrågade i Norge, Sverige och Finland hade velat använda tv:n som bildvisare om det bara vore enklare. I Danmark skulle de troligen inte använda tv:n för bildvisning även om det var superenkelt.

Mobilkameran ett komplement

Vidare har digitalkompakten inte blivit utkonkurrerad av kameran i mobilen, visar undersökningen. Den används istället som ett komplement till den riktiga kameran.

I undersökningen har analysföretaget Norstat frågat 1002 personer, jämnt fördelade på Sverige, Norge, Danmark och Finland om deras kameravanor. Personerna, både kvinnor och män, har varit 18-70 år.

Nyheter

Elin Parmhed, Kamera & Bild

Följ ämnen i artikeln