Dystert för Facebook – europeer lämnar plattformen

Ett av flera tech-bolag som har det tufft på börsen

Uppdaterad 2018-11-29 | Publicerad 2018-10-31

Trots en något bättre vinst fortsätter Facebook att kämpa med svikande användare.
Men än finns ingen anledning till panik, menar SvD näringslivs reporter Mikael Törnwall som kommenterar Facebooks kvartalsrapport i AB Morgon.

Både bra och dåligt, så sammanfattar Mikael Törnwall Facebooks rapport för det tredje kvartalet som kom i går kväll.

Vinsten överträffade förväntningarna, omsättningen levde i nästan upp till dem, men antalet månatliga användare var lägre än väntat.

– Omsättningen fortsätter att öka ganska kraftigt, men man har varit tvungna att anställa tusentals med människor som ska hålla koll på fake news och GDPR. Allt det äter upp ganska mycket av vinsten, men de tjänar fortfarande väldigt mycket pengar, säger Mikael Törnwall och fortsätter:

– Det som är besvärligt för Facebook är att de drar inte längre nya användare på de viktiga USA- och Europamarknaderna, de står i stort sett stilla.

Mark Zuckerberg har det svettigt efter Facebooks senaste kvartalsrapport.

Framför allt kämpar Facebook med användarna i Europa, där plattformen varje dag tappar aktiva användare. Siffran, som nu är nere på 278 miljoner, låg under det första kvartalet på 282 miljoner aktiva användare. Även andra kvartalet sjönk antalet. Då låg siffran på 279 miljoner.

I USA sjunker inte antalet, men siffran har legat i princip helt stilla i flera kvartal. Det avklingande användarantalet gör många investerare besvikna, men enligt Mikael Törnwall är det naturligt att tillväxtkurvan planar ut med tiden.

– Det är klart, förr eller senare finns det ju inte fler amerikaner att signa upp på Facebook, och det är samma sak med hur mycket pengar de kan dra in – förr eller senare finns det inga mer annonspengar i hela världen, och då är tillväxten slut, säger han till AB Morgon.

Ras för flera tech-bolag

Även andra tech-jättar som Amazon och Spotify rapporterar dystra resultat, men Mikael Törnwall menar att man inte måste drabbas av panik för det.

– Man ska inte överdriva den här dramatiken jättemycket, till exempel Amazon tappar 200 miljarder dollar i börsvärde i år, vilket är jättemycket, men de har 800 miljarder dollar kvar. De har haft den här typen av ras kanske var fjärde eller tredje år, så det kommer lite då och då, men oftast kommer det tillbaka.