Enkel men bra plasma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-25

Test av nya 42-tummaren Panasonic PX80

Full fokus på full-hd. Det är Panasonics framgångsrecept för 2008.

Vi har testat PX80, som visserligen är en enkel tv men ändå inte ligger efter när det kommer till bildkvalitet.

När plasmamodellen PV60 kom för ungefär två år sedan blev responsen från både press och användare överväldigande. Panasonic erbjöd här en modell med riktigt bra bild till ett relativt överkomligt pris och den blev snabbt en storsäljare trots att en del var lite tveksamma till designen som var en aning budgetbetonad.

Förra årets uppföljare, PX70, var en uppryckning designmässigt men nya G10-panelen samt bildprocessorn ”Vreal 2” innebar samtidigt framsteg även på bildområdet. Nu hade dock många andra tillverkare hunnit ikapp och PX70 fick aldrig samma särställning som sin företrädare.

Nu är alltså PX80 här och naturligtvis är panelen ny igen, nu generation 11, och bildhanteringen förbättrad i form av ”Vreal 3”. Dessutom kommer PX80 med 100 Hz-teknik för stabilare bild och minneskortläsare.

Design & anslutningar

På utsidan har det inte hänt särskilt mycket sedan förra året. Ramen är fortfarande tunn och glänsande svart men det tidigare ovala bordsstativet är numera mer traditionellt rektangulärt. Till skillnad mot de flesta andra tillverkare, som placerar knappar och ingångar på sidan, har Panasonic placerat en liten lucka under panelen. Här återfinns en knappsats som styr de viktigaste funktionerna men numera även en SD-kortläsare för att man enkelt ska kunna titta på digitala bilder.

På baksidan har hdmi-anslutningarna numera blivit tre vilket verkar ha blivit någon slags standard i år. I övrigt finns här normal utrustning inklusive scart, komponent och vga. Självfallet kommer tv:n med digital-mottagare för marknätet och plats för CAM och Boxerkort om det föredras betal-tv.

Men vänta nu. Förra året gnällde vi en hel del på att Panasonic skippat den digitala ljudutgången på PX70, utan den kan man ju inte njuta av surroundljud där de förekommer i marksändningarna. En sådan plump i protokollet är väl åtgärdad i år?

Svaret är faktiskt nej vilket känns otroligt märkligt. Alla andra tillverkares instegsmodeller kommer med digital ljudutgång vilket får PX80 att kännas väldigt 2005. Även om detta naturligtvis är ett led i att kapa kostnaderna förtar tilltaget en hel del av glädjen med en inbyggd box vilket Panasonic borde inse.

Funktioner

Att det här är en instegsmodell avslöjas även i menyerna som erbjuder rätt lite att skruva på. Tv:n kommer med fyra förinställningar: Dynamisk, Normal, Bio och Miljö där den sistnämnda boostar upp kontrasten lite grann när man tänder i taket. Vi föredrog förinställningen Bio anpassad för ljusdämpade rum som ger en färgton som ser mycket naturlig ut.

Förutom sedvanliga parametrar som kontrast, ljusstyrka och färgmättnad erbjuds faktiskt bara brusreducering i tre steg men sedan är det slut med inställningsmöjligheter. Ingen möjlighet att justera gamma, vitbalans eller grundfärger alltså.

Att söka efter tv-kanaler är en enkel process och vill man leta manuellt erbjuds staplar som indikerar både signalkvalitet och signalstyrka. Efter det för man över sina favoritkanaler till en av fyra profiler för bekväm åtkomst via fjärrkontrollens sifferknappar eller kanalväljare. I övrigt är EPG-funktionerna ganska basala men enkla att använda.

Prestanda

Även Panasonic har pushat kontrastvärdet uppåt i år genom att få ner grundladdningen i plasmacellerna vilket ökar svärtan. I ljusdämpad miljö och förinställning Bio lämnar också den här tv:n mycket riktigt en väldigt uttrycksfull bild med fin representation av detaljer i mörka scenpartier. Naturlig färghantering har alltid varit Panasonics styrka och det gäller även PX80.

Ytterligare en nyhet är den korrekta hanteringen av 1080p24-formatet som bland annat Blu-ray spelare lämnar eftersom inkommande signal nu visas i 96 Hz. Vanlig 50Hz-tv i PAL-format får däremot fördubblad frekvens genom att varje bildruta dupliceras och visas två gånger. 100 Hz-tekniken gör verkligen skillnad till det bättre om man är känslig för flimmer.

Med tanke på de Nintendo Wii-relaterade tv-olyckor vi har hört talas om, där handkontrollen flyger och far, kan det kännas tryggt att frontglaset är extra beständigt mot slag och repor. Det som däremot inte är så trevligt är den spökbild som uppstår när bilden projiceras mot glasets baksida. Det här syns ganska tydligt när ett ljust föremål ligger över en mörk bakgrund och man betraktar tv:n lite från sidan.

Det långa avståndet mellan filter och frontglas ger en spökbild som syns framför allt från sidan i kontrastrika motiv. Det är inte riktigt bra.

Vi har testat både högupplöst material via bluray och satellit likväl som lågupplöst dvd och digital-tv. Naturligtvis gör sig högupplöst material bäst på den här tv:n även om vanlig tv ser riktigt hyfsat ut det också. Men den interna skalningen ger visserligen bra färger och relativt lite brus men på bekostnad av en väl mjuk bild som i vissa lägen till och med uppfattas som oskarp. Lät vi uppskalningen istället gå via en extern digital-box blev resultatet märkbart bättre.

Slutsats

Riktpriset för PX80 är satt till 13000 kronor vilket känns rätt dyrt. Exempelvis LG är på gång med sin 42PG6000 och i maj kommer ”Serie 4” från Samsung, båda i samma prisklass som PX80 men med klart mer funktionalitet.

Om näthandlarna snabbt pressar ner PX80 med 3-4000 kronor kommer saken dock i ett annat läge och modellen bör passa den som vill ha en bra men enkel tv som ger fullt godkänd bild direkt ur kartong. Men frånvaron av digitalt ljud är som sagt svår att smälta.

prylografi

Andreas Liebert, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln