Spionprogram kan avlyssna din mobil

En ny programvara gör det lätt för privatpersoner att övervaka dina mobilsamtal.

Utomstående kan se vem du ringer till, läsa dina SMS – och avlyssna din telefon.

För femtio dollar kan vem som helst köpa ett program som när det installerats på en mobiltelefon skickar information om alla SMS, MMS och mobilsamtal till en server dit den som köpt programmet har tillgång. Med en dyrare version kan även mobilens mikrofon aktiveras för avlyssning – även när inget samtal pågår.

När programmet väl installerats är det mycket svårt att upptäcka på telefonen – om man inte vet att man ska leta efter ett spionprogram.

I företagets reklam nämns som exempel möjligheten att spionera på en misstänkt otrogen hustru eller make, eller att ge sina barn mobiltelefoner med programmet installerat för att övervaka dem. Personer med kontrollbehov utöver det vanliga lär kunna tänka ut fler användningsområden.

Antivirusföretagen betraktar spionprogrammet FlexiSpy som en så kallad trojan, eftersom det gömmer sig för användaren, och på flera sajter finns anvisningar hur man hittar och tar bort programmet.

FlexiSpy fungerar än så länge enbart till nyare typer av mobiltelefoner med operativsystemet Symbian – framför allt Nokias mer avancerade modeller. Versioner för hollywoodkändisarnas favoritmobil Blackberry är på väg, liksom för Microsofts mobilplattform Pocket PC.

Spionprogrammet måste installeras manuellt, så det är i dagsläget liten risk att telefonen smittas som av ett datorvirus. Men det kan vara idé att hålla sin mobil under uppsikt.

Daniel Wiklander

ARTIKELN HANDLAR OM