Test: Drönarna som tar bästa filmerna

Kvalitet kostar – men det finns bra nybörjardrönare för en okej peng

DYRT ÄR BÄST – MEN BILLIGT ÄR BRA. Drönarna har landat – på allvar. Vi testar vilka som funkar bäst att filma med.
DYRT ÄR BÄST – MEN BILLIGT ÄR BRA. Drönarna har landat – på allvar. Vi testar vilka som funkar bäst att filma med.
TESTER

Nu får du flyga drönare med kamera utan krångliga tillstånd.
Aftonbladet testar de bästa drönarna med kamera ombord.

Den första augusti ändrades lagen om kameraövervakning så att fotografering och filmning med drönare inte omfattas av lagen längre. Det betyder att det numera är tillåtet att göra det som många redan gjort i flera år: filma med drönare. För att sedan visa kompisar och släkten, posta videon på Youtube eller på sociala medier.

Men det betyder inte att man kan filma hur som helst. Personuppgiftslagen gäller forfarande. Och den säger att det inte är tillåtet att filma någon eller några så att det är kränkande. Så filma ovetande grannar, nakenbadet eller liknande är fortfarande olagligt.

Tävlar i flygakrobatik

Man får heller inte flyga innanför flygplatsernas säkerhetszoner. De sträcker sig flera mil runt en flygplats. Det verkar som en del drönarpiloter trott att lagändringen gör det tillåtet. Sedan början av augusti har flyget på Arlanda stoppats av säkerhetsskäl flera gånger sedan man sett drönare i luften.

Drönare kan flygas av flera anledningar. En del gillar flygakrobatik och tävlar i det. Många köper drönare just för att kunna ta annorlunda, häftiga filmsekvenser på semestern, när barnen spelar fotboll, eller när släkten samlas. Proffsen använder drönare mycket. Det finns inte många tv-serier i dag som inte innehåller någon eller några scener där det filmats från luften med överflygande drönare.

Men videokameran som sitter i drönaren kan också användas för att styra ekipaget. Även billigare drönare, eller obemannade luftfarkoster (Unmanned Aerial Vehicle, eller uav, på engelska), kan använda sig av så kallade fpv-teknik. Fpv står för First Person View och betyder att drönarens kamera i realtid sänder en bild till pilotens fjärrkontroll som visar var drönaren befinner sig. Fjärrkontrollen kan vara en särskild enhet med egen bildskärm, eller en smart mobiltelefon med en app. Utöver den rena kontrollen av drönarens flygning används fjärren även för att starta och stoppa videoinspelning eller för att ta stillbilder.

Fpv – för de som vill veta vad de gör

De enklaste kameradrönarna saknar i regel fpv-teknik. Där får du styra från marken och filma och hoppas det blev bra. Först när du tittar på videon ser du om det blev som du tänkt.

Lite dyrare drönare har stöd för fpv. Det öppnar helt andra möjligheter för att verkligen ta de bilder eller videosekvenser du vill ha. Du ser i fjärren vad kameran filmar.

För att det ska bli riktigt bra video krävs att drönarens flygning går att kontrollera ordentligt från marken. Bland annat bör den klara att hovra. Det vill säga mer eller mindre stå stilla i luften. Gyro har de flesta. Men det skiljer på hur många axlar gyrot har och hur avancerat det är, liksom vilka andra stödsystem som finns.

KARMA ÄR LÄTTFLUGEN. Men smakar det så kostar det. För drygt 13 000 kronor är Goprodrönaren din.
KARMA ÄR LÄTTFLUGEN. Men smakar det så kostar det. För drygt 13 000 kronor är Goprodrönaren din.

Därför är det stor skillnad mellan de dyrare drönarna och de billigare ”leksaksmaskinerna”. Drönare från DJI och Gopro till exempel, kan automatiskt hitta hem, de kan manövreras på flera sätt, de har sensorer som känner av höjd och vinkel för att i princip kunna stå stilla i luften så länge det inte stormar. En del av de billigare har liknande funktioner. Men inte lika precisa. Några saknar dem helt.

Proffsdrönaren tål regn

Bra bilder kräver bra kamera. Då är det stor skillnad på Parrots Mambo med en kamera som levereras 0,3 Mpixel medan DJI och Gopro båda kan filma i 4K-upplösning.

Men så skiljer det cirka 12 000 kronor i pris också.

FJÄRRKONTROLL FÖRBÄTTRAR. Cheerson har fjärrkontroll och är ett bra val för under 2 000 kronor.
FJÄRRKONTROLL FÖRBÄTTRAR. Cheerson har fjärrkontroll och är ett bra val för under 2 000 kronor.

Några av de mera avancerade modellerna som Gopro och DJI klarar regn och att bli fuktiga. Men de klarar inte att landa i vatten. Så branschens reklamvideos där folk filmar över vattenfall eller vattenskidåkare i tropikerna är exempel på vad du inte ska göra. Går drönaren i vattnet kanske den sjunker och/eller blir obrukbar. Garantin gäller inte och det är svårt att få ersättning från försäkringsbolagen.

För dig som vill prova på drönartekniken och hur det är att filma räcker det i dag med en knapp tusenlapp för att få en drönare som funkar för sådant. Och får du blodad tand kanske det blir dags att ta nästa steg till en proffsigare drönare.

TEST: DRÖNARE FRÅN UNDER 1000 TILL 14 000 KRONOR

FPV – FÖR LÄNGRE FLYGRESOR. Den mest avancerade tekniken har dock en baksida. Den kostar mycket.
FPV – FÖR LÄNGRE FLYGRESOR. Den mest avancerade tekniken har dock en baksida. Den kostar mycket.

CHEERSON – CX35

MEST PRISVÄRD

Pris: 1 799 kr
Kamera: HD 720p
FPV-funktion: Ja
Flygtid: 6-7 min
Laddningstid: 3 tim
Räckvidd: 100 meter
Fjärrkontroll: Ja
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Ja
Belysning: Ja
Mått: 45x45x17 cm
Vikt: 335 g
Omdöme: Med gyrot kan Cheersons drönare hovra ganska bra vilket ger möjlighet att ta hyggligt bra videosekvenser. Bildkvaliteten är riktigt bra även om den inte har 4K-kvalitet som de dyrare konkurrenterna. Men den har de flesta av de funktioner som även betydligt dyrare drönare har: barometerstyrd höjd, autostart och -landning, samt en 4,7-tums skärm på fjärrkontrollen där du ser var drönaren åker. Dessutom landar den automatiskt när batteriet tar slut. Inte lika bra som de bästa, men betydligt billigare. Ett mycket bra val.

DJI – Phantom 4 Advanced

BÄST I TEST!

Pris: 13 290 kr
Kamera: 4K
FPV-funktion: Ja
Flygtid: 30 min
Laddningstid: 1 tim
Räckvidd: >7000 meter
Fjärrkontroll: Ja
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Ja
Belysning: Ja
Mått: 28,9x28,9x19,,6 cm
Vikt: 1,37 kg
Omdöme: DJI är fortfarande kung på drönartronen. Bolaget var tidigt ute och har hela tiden satsat på proffs och mera intresserade amatörer, det märks på priset. Men det du får är en drönare med lång drifttid, som kan flyga mycket längre bort än vad lagen tillåter utan extra tillstånd, med bra kamera och som är lätt att hantera. Starta, flyga, filma, landa, lär du dig på en kvart. Och dessutom kan den med hjälp av gps:en alltid hitta tillbaka till startplatsen.

GOPRO – Karma

DYRAST

Pris: 13 999 kr
Kamera: 4K, Gopro Hero 5
FPV-funktion: Ja
Flygtid: 20 min
Laddningstid: 1 tim
Räckvidd: >3000 meter
Fjärrkontroll: Ja
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Ja
Belysning: Ja
Mått: 41x42x30,3 cm
Vikt: 1,006 kg
Omdöme: Gopro började utmana DJI förra hösten när Karma släpptes. Innan dess var det mest så att folk monterade Gopros på äldre DJI-modeller. Karma är den enda konkurrenten som kommer i närheten av DJI idag. Men den har inte lika lång batteritid. Den har däremot en stor fördel för aktionfolk som vill kunna ge sig ut i berg, skidbackar och annat. Den fälls ihop smidigare än en DJI och packas lätt i en medföljande ryggsäck. Armarna för propellrarna går att vika in mot drönarens kropp. Har gps. Om du en redan har en Hero 5-kamera kan du köpa drönaren för 9 999 kronor. Flyger i princip lika bra som DJI:n.

HUBSAN – X4 Cam Plus 107C+


Pris: 899 kr
Kamera: HD 720p
FPV-funktion: Nej
Flygtid: 7 min
Laddningstid: 1 tim
Räckvidd: 50-100 meter
Fjärrkontroll: Ja
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Nej
Belysning: Ja
Mått: 10,6x10,6x3,5 cm
Vikt: 53,8 g
Omdöme: Som startmodell för nybörjare, eller för barnen, eller för dem som bara vill flyga lite grand då och då är Hubsan ett bra alternativ. Den är liten, lätt att komma igång med och flyger bra när det inte blåser för mycket. Sju minuter är inte lång flygtid, men för det här priset är det ändå acceptabelt. Laddar på cirka en timma, godkänt. Designen påminner svårt om förebilden DJI, men man kan ha sämre förebilder.

PARROT – Mambo


Pris: 990 kr
Kamera: 0,3 MP
FPV-funktion: Nej
Flygtid: 8 min
Laddningstid: 30 min
Räckvidd: 60 meter
Fjärrkontroll: Nej, smartphoneapp
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Ja
Belysning: Ja
Mått: 18x18x4 cm
Vikt: 63 g
Omdöme: Parrots Mambo spelar också i klassen ingångsprodukter. För dem som vill leka lite, eller känna på och lära sig lite hur det är att flyga drönar. Mambon kopplas till en Iphone eller Android via Bluetooth och sedan styr du med Freeflight Lite-appen. Flyger okej men kameran har låg kvalitet och är lämpad för stillbilder. Just som kameradrönare är Hubsan i samma storleksklass roligare. Som tillbehör medföljer kanon och kulor samt en gripklo för att fånga och transportera små objekt. De kan du använda för att lära dig flyga bättre och samtidigt ha lite kul.

QDC – 6000

BILLIGAST

Pris: 799 kr
Kamera: HD 720 p
FPV-funktion: Ja
Flygtid: 8 min
Laddningstid: 2 tim
Räckvidd: 100 meter
Fjärrkontroll: Ja
Gyro: Ja
Mobilanslutning: Ja
Belysning: Ja
Mått: 33,5x335x7,5 cm
Vikt: 152 g
Omdöme: Billig, större, drönare med kamera för dem som vill prova på att använda tekniken. Bra att öva på. Inte särskilt förtroendegivande i konstruktionen med ganska lång laddningstid för ett så pass litet batteri, men den flyger okej. Kan dessutom hovra vilket är bra för olika typer av filmningar. Bildkvaliteten är inte något att jubla över. Men å andra sidan kostar den 800 kronor. Om du inte har allt för höga förväntningar är den kanske ett alternativ.

KONTROLLZON BROMMA. Ta reda på om det är okej att skicka upp drönaren där du är. På Luftfartsverkets sajt kan du kolla.
KONTROLLZON BROMMA. Ta reda på om det är okej att skicka upp drönaren där du är. På Luftfartsverkets sajt kan du kolla.
FAKTA

REGLER FÖR DRÖNARE – UTAN SÄRSKILT TILLSTÅND

Kameraövervakning med drönare är från och med den 1 augusti 2017 undantagen från kameraövervakningslagen. Det innebär att reglerna om tillståndsplikt, tystnadsplikt och upplysningsplikt inte gäller. Personuppgiftslagen gäller dock för sådan användning av drönare, och huvudregeln är att man får fota och filma så länge detta inte är kränkande för någon person.

När du flyger din drönare ska du alltid kunna se den med dina egna ögon. Det räcker alltså inte att du ser den genom en kamera, kikare, smart telefon eller liknande. Du får inte flyga på mer än 120 meters höjd eller längre bort från där du är än 500 meter. All flygning utom synhåll kräver tillstånd från Transportstyrelsen.

En drönare låter och kan störa andra människor. Flyg där du inte stör någon och tänk på att särskilda regler gäller för att fotografera med din drönare.

Se till att ha ett ordentligt avstånd, och flyg aldrig över folkmassor i till exempel parker, på torg, på festivaler och på idrottsevenemang, där många människor samlas.

Du får inte flyga inom en flygplats kontrollzon, som ibland sträcker sig flera mil från flygplatsen, utan tillstånd av flygtrafikledningen vid varje enskilt tillfälle. De kontrollzoner som finns kan du hitta på på luftfartsverkets Drönarkarta på länken http://daim.lfv.se/echarts/dronechart/

Du får heller inte flyga drönare över restriktionsområden i Sverige som kärnkraftverk, nationalparker och militära områden utan tillstånd. Dessa finns också utmärkta på luftfartsverkets Drönarkarta.