Så äter du nyttigare – utan att märka det

Publicerad 2014-07-25

Sju tips på hur du smyger in mer frukt och grönt i vardagen

Att älska frukt och grönsaker är faktiskt inte en självklarhet.
Men alla behöver vi de vitaminer, mineraler och fibrer som de ger.
Här tipsar vi om hur du införlivar mer frukt och grönt i vardagen – utan att det märks.

Har du verkligen gjort ett ärligt försök att få både dig själv, din bättre hälft och dina barn att äta mer frukt och grönsaker, men utan resultat? Ingen fara. Det är ett relativt vanligt problem. Att älska frukt och grönsaker är faktiskt inte en självklarhet för alla. Kanske har man själv växt upp på ett annat sätt eller så kanske det bara är så att man tycker om vissa saker, men inte andra. Och då kan det vara svårt att få variation.

Så mycket frukt och grönt bör du äta per dag

Frukt och grönsaker mättar dock bra och innehåller många av de näringsämnen vi behöver, som bland annat vitaminer, mineraler och kostfiber. Och enligt Livsmedelsverket behöver vi minst 500 gram frukt per dag. Det motsvarar runt tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsaker bör dessutom vara "grova grönsaker", som exempelvis morötter, broccoli, bönor, kålrot eller vitkål.
Om du med handen på hjärtat känner att ni äter mycket mindre än så i er familj följer sju tips på hur du enkelt smyger in mer frukt och grönt i vardagen – utan att det knappt märks.
1. Skiva frukt eller grönsaker och lägg på smörgåsen eller strö några bär i filen på morgonen.
2. Ta med frukt till jobbet och se till att barnen får med sig det till skolan som mellanmål.
3. Ät alltid grönsakerna på tallriken först och sedan resten av maten, eller lägg upp maten enligt den klassiska tallriksmodellen*.
4. Skär stavar av morötter eller gurka och snacksa på medan du lagar maten.

5. Försök att smussla ner grönsaker och rotfrukter i maten, rivna morötter eller vitkål i köttfärssåsen, pannbiffen eller grytorna märks exempelvis knappt av.
6. Prova nya sallader, med till exempel rårivna morötter och kålrot med vinägrettsås, bönsallad med purjolök, färska broccolibuketter med apelsin och dressing.
7. Gör en fruktsallad eller skiva ett äpple eller päron och ät om du eller kidsen blir sötsugna framåt kvällen.
* Tallriksmodellen består av ungefär en tredjedel grönsaker eller rotfrukter, en tredjedel potatis, pasta, ris eller liknande, samt en tredjedel kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariska alternativ. Vill du/ni går ner i vikt är det bra om du/ni ökar andelen grönsaker och rotfrukter så att den upptar halva tallriken.
Källa: Livsmedelsverket