Så mycket går vi svenskar upp i vikt under jul

Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2014-11-18

38 procent svenskar går upp i vikt under julen. Tillsammans blir det drygt 5 miljoner kilo, enligt SIFO.
– Siffrorna är desamma varje år, så har man problem med vikten är mitt tips att planera väl, säger Erik Hemmingsson, fetmaforskare vid Överviktscentrum på Karolinska Institutet.

Enligt en undersökning gjord av SIFO på uppdrag av Itrim, hävdar 38 procent att de går upp i vikt under julen. 67 procent svenskar lägger på sig minst 2 kilo under julhelgen – eller mer. Det blir 5 miljoner svenska kilon tillsammans. Och siffrorna är relativt stabila från år till år.
– Julhelgen är den största frossarhelgen på hela året. Sedan är det klart att olika människor går upp olika mycket. Medan det finns relativt viktstabila som inte gör det alls, kan vissa öka 0,5 kilo i snitt och andra som redan har viktproblem 4-5 kilo i snitt, säger Erik Hemmingsson.

Foto: PRIVAT

Fler motkrafter än vanligt

Så varför ser det ut så? Julen är ju en återkommande högtid så man skulle kunna tro att vi borde "lära oss" från tidigare år. Men nej, enligt Erik Hemmingsson kan man tvärtom skönja ett återkommande mönster. Dels tror han att det beror på vår uråldriga bondetradition att bunkra upp i skafferierna. Dels är hösten och vintern den mörkaste perioden på året, vilket ökar produktionen av trötthetshormonet melatonin.
– Har man då jobbat in i kaklet för att bli klar innan semestern och dessutom hetsat upp sig över klappar som ska köpas, knäck som ska kokas och släkt som ska komma, är det inte konstigt att man går på knäna när julen väl kommer. Jag är själv småbarnsförälder, så jag vet.

”Det blir en ond cirkel”

Ytterligare en faktor är att vi den här tiden på året sitter inne mer. Och är kroppen trött utlöser den det stressreglerande hormonet kortison, som i sin tur triggar igång det aptitstimulerande hormonet ghrelin.
– Det hela blir en ond cirkel: När julklapparna väl är öppnade drar många en lättnadens suck, samtidigt som all den goda maten finns där. Och då blir det lätt ett glapp mellan vårt logiska och vårt mer känslostyrda sätt att tänka. Så även om vi är medvetna om konsekvenserna blir kanske inte planerna på att hålla vikten mycket värda i det läget, det är mer "vanans makt" som styr, menar Hemmingsson.

Julen värst bland alla högtider

Även på viktminskningssajten Viktklubb.se tycks medlemmarna följa samma mönster. Tittar man till exempel på föregående år kan man se att trenden med lägre viktminskningsresultat sammanfaller med årets högtider, för att öka rejält igen efter jul, nyår, påsk och midsommar. Som lägst viktminskningsresultat uppmättes på julafton och nyårsafton, då medlemmarna endast gick ner i snitt 0,063 och 0,005 kilo i veckan. Högst resultat uppmättes två veckor senare den 14 januari 2014, då snittet gått upp till 0,632 kilo i veckan.
– Klassiskt. Under påsken tenderar vi dock att äta mer godis och på midsommar vill vi äta lite lättare och samtidigt vistas mer ute. Då är nog snarare alkoholen problemet, så jag skulle ändå vilja påstå att julen definitivt kommer på första plats – ur ren viktökningssynpunkt.

Fetmaforskarens bästa tips: ”Tänk efter i förväg”

Så hur tycker Erik Hemmingsson att man ska man göra inför den kommande storhelgen?
– Se till att tänka efter i förväg och planera väl, även om man ska vara väl medveten om att även de bästa planerna kan gå i stöpet. Mitt förslag är även att sänka kraven lite. Julbordet måste inte vara överdådigt och julklapparna jättemånga. Försök i stället se julen som en tid för återhämtning, många av oss har ju jobbat konstant sedan i somras. Har du kämpat med vikten i 11 månader är det klart att du ska njuta, men tänk efter lite i förväg så att du inte faller i de vanliga, klassiska fallgroparna.
Var lite förutseende och se till att hålla vikten i år

Följ ämnen i artikeln