”Mycket snabbmat innehåller dolt socker”

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2013-09-09

Inlagd sill, sushi och thaimat känns kanske nyttig, men många skulle bli förskräckta om de visste vilka mängder socker som blandas i, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún.

Alla suktar vi nog efter något sött ibland. Det piggar upp och gör oss glada. Tyvärr blir det gärna för mycket av det goda. Ju mer vi stoppar i oss, desto mer vill vi ha, vilket snart får pendeln att slå över.

Lika fort som mungiporna åkt upp, lika fort sjunker humöret när sockret går ur blodet. Och på sikt är sötsaker rena viktfällan. Det känner de flesta till, men att de ökar risken för cancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar är inte lika känt.

– Lilla problemet är att du blir tjock. Stora problemet är alla sjukdomar. Sockerberoende är minst lika farligt som alkoholism, men i stället för skrumplever får du fettlever, säger Fredrik Paulún, som nyligen gett ut en bok om sockrets skadliga effekter.

Ingen näring

Frågan är om det är värt risken, när det enda vi får är en massa tomma kalorier. Socker ger oss nämligen inga näringsämnen alls, men gör oss mätta så att vi inte orkar äta riktig mat. Går det för långt kan vi drabbas av näringsbrist. Världshälsoorganisationen, WHO, ser det så allvarligt att de gått ut med en rekommendation om att vi ska äta högst 10 energiprocent socker.

Men hur gör vi då för att slippa det vita fördärvet?

– Enklast är att börja med en sockerfri vecka. Då bör ett onormalt stort sockersug återställas till normal nivå och vi får betydligt lättare att säga nej till sötsaker, menar Fredrik Paulún som själv provat.

När vi stoppar i oss sött lite då och då svarar kroppen med att öka produktionen av hungerhormonet ghrelin. Ett hormon som retar hjärnans belöningscentrum och gör att vi blir sugna på saker som ger snabb tillfredsställelse: Alkohol, droger eller ”något gott”. Det där sista innebär ofta något sött, som ökar ghrelinnivån och sötsuget ytterligare ...

– Det känner nog många igen efter jul då man stoppat i sig julgodis, chokladaskar och annat gott, säger han och uppmanar de som vill bryta den onda sockerspiralen att stå ut.

– Försök klara dig helt utan sötningsmedel. De må vara kalorifria, men för vissa räcker det med den söta smaken för att hungerhormonet ska triggas.

Lurar sig själv

När du inte längre är beroende av sötsaker är det inte så svårt att ställa om till ett sockerfritt liv.

– Se över din vardag. Bäst effekt ger motion och sömn. Får du tillräckligt kommer du sannolikt inte ens tänka på sött. Än mindre känna något behov av det, säger Fredrik Paulún.

Han varnar också för dolda sockerfällor. Inlagd sill, sushi och thaimat känns kanske nyttigt och bra men många skulle bli förskräckta om de visste vilka mängder socker som blandas i.

– Det är också lätt att lura sig själv. Väljer du bort en påse kyckling för att den innehåller lite socker eller är noggrann att hitta pålägg utan tillsatt socker, har det inte så stor betydelse om du samtidigt dricker läsk till maten eller tar en kaka till kaffet.

• Frukt då?

– Lika mycket som jag rekommenderar dig att undvika socker, lika mycket rekommenderar jag dig att

äta frukt. Eftersom den innehåller 80–85 procent vatten krävs det rätt stora mängder för att det ska bli för mycket fruktsocker, påpekar Fredrik Paulún.

 I praktiken motsvarar 100 gram karameller energiinnehållet i ett helt kilo apelsiner. Och väljer du karamellerna får du inget av de viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i frukten.

– Fokusera på de verkliga sockerfällorna och ät regelbundet. Det är mitt råd, säger Fredrik Paulún,  och slår fast att det får oss att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Få fler tips på hur du ska äta för att gå ner i vikt – bli medlem här

Följ ämnen i artikeln