Orättvist barnporr-raseri mot Netflix

Franska filmen ”Cuties” får amerikaner att tappa förståndet

”Snyggingar”.

KRÖNIKA. Att USA skulle drabbas av moralpanik kan inte ha överraskat någon.

Att orsaken skulle vara en för den breda massan helt obskyr fransk film var mer oväntad.

Förklaringen är förstås ett litet globalt fenomen som heter Netflix.

Barn får lätt människor att tappa förståndet. Det är bara två år sedan Mia Skäringer, Pernilla Wahlgren, Elaine Eksvärd med flera plötsligt upptäckte komikern Anton ”Mr Cool” Magnussons låt ”Knulla barn” från 2015 på Spotify. Att det handlade om humor var inte en acceptabel ursäkt för dem och deras följare. Efter ett hätskt drev mot Magnusson och Spotify på sociala medier valde till sist musiktjänsten att plocka bort låten.

Nu är det dags för vänner av ordning att greppa facklor och högafflar igen.

I veckan hade ”Snyggingar” (mer känd som ”Cuties”, vilket är den engelskspråkiga titeln) premiär över hela världen på Netflix, en fransk film om Amy (Fathia Youssouf), en 11-årig flicka från Senegal i Paris som slits mellan sin familjs traditionella värderingar och skolans coolaste gäng, bråkiga tjejer som ständigt testar alla gränser. Deras sexuellt utmanande danser, raka motsatsen till den kvävande kultur som Amy växer upp i, fascinerar henne.

”Snyggingar”.

Lanserades med en smaklös kampanj

”Snyggingar” är en film som vill ha ett vuxet samtal och som på ett intressant sätt ställer två kulturers sämsta sidor mot varandra. Men filmen lanserades av Netflix med en smaklös kampanj som visade barnen i sexuellt utmanande poser. Det tvingades streamingtjänsten be om ursäkt för, både till allmänheten och regissören Maïmouna Doucouré.

Men då var det för sent. En ohelig allians av personer som ser pedofiler i varje buske, högerkristna som aldrig har sett något problem med Trump, men däremot den här filmen, samt omdömeslösa politiker rasar nu mot ”barnporren på Netflix”. #CancelNetflix har varit en flitigt använd hashtag de senaste dagarna.

Netflix bad i ett tweet om ursäkt för sin ursprungliga reklamkampanj för ”Snyggingar”.

Scenerna uppfyller ett syfte

Sanningen om ”Snyggingar” är som det mesta annat mer komplicerad. Regissören har ett viktigt tema i hur våra giftiga sociala medier påverkar barn och oss själva. Filmen och flickorna i huvudrollerna engagerar. Dansscenerna uppfyller ett syfte i handlingen, särskilt i slutet.

Men det är också sant att filmskaparna knappast har varit återhållsamma i hur scenerna och flickorna har filmats. Finns det en risk för negativa konsekvenser för barnen framöver?

Den diskussionen är fullt legitim att ha, oavsett Doucourés goda intentioner. Men drev i sociala medier mot ”barnporr”, av personer som i de flesta fall inte ens har sett filmen, hör hemma i soptunnan.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln