Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Lär ta tid att återhämta sig efter detta

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Bollen i mittcirkeln, domaren med pipan i munnen.

Klara.

Färdiga.

Galenskap!

Hur mycket kan hända under 90 minuter fotboll? Eller, för att bryta ner frågan: Hur mycket kan ske under de tre inledande minuterna?

Allt, tydligen.

Någon timme tidigare hade samtalen i pressrummet på Stamford Bridge främst handlat om harmonin som genomsyrar Chelsea just nu. Säsongsinledningen har överraskat de flesta och framför allt har Frank Lampard överträffat allas förväntningar. Ska man hårddra har varenda avslut gått in på sistone, varenda boll dansat på rätt sida om mållinjen.

Så hann man knappt svälja det sista kaffet innan Quincy Promes sköt in en frispark till 1–0 för Ajax med god hjälp av Tammy Abraham. Starten var förstås en enorm kontrast jämfört med Chelseas senaste veckor då allt bara har flutit på. Ingen hann dock överanalysera situationen innan Christian Pulisic ordnade fram en straff. En av världens mest nonchalanta straffläggare, Jorginho, kvitterade innan klockan hade tickat upp till minut fem.

Ziyech delikat

Chelseas tydliga akilleshäl är fortfarande defensiven. En extra dålig skavank om Hakim Ziyech tillhör det andra laget. Visst borde César Azpilicueta ha varit mer uppmärksam kring vad som hände bakom ryggen men Ajax-spelarens genomskärare var samtidigt så delikat slagen att det känns orättvist att skylla på dåligt försvarsspel. Promes stack fram perfekt i luckan och drog in ett nytt ledningsmål.

Det stannade inte där. Fram tills ikväll hade Chelsea aldrig släppt in tre mål under den första halvleken i en Champions League-match. Å andra sidan var också Ziyechs fullträff sensationell. Kepa Arrizabalagas första 35 minuter hade varit ovanligt jobbiga och värre blev det när hörnsparken skruvades mot målvaktens bortre kryss och... In i mål.

Ett cirkusnummer fick avsluta den första akten av rena cirkusföreställningen.

Såg ut att bli mardrömskväll för Lampard

Marcos Alonso inledde hösten segt men har därefter hittat nya krafter. Det blev snabbt tydligt att detta inte var hans tisdag och bytet med Reece James redan efter halvtid kändes därför logiskt.

Chelsea hade inget annat val än att forcera och anföll det gjorde dem. Att ha två tankar i huvudet samtidigt, och även försvara, verkade däremot vara för svårt. I den 55:e minuten fick Donny van de Beek gott om tid på sig att ladda, skjuta och återigen se bollen rulla in i mål. Det är en sak att ha tappat flytet, en annan att helt ge upp och sluta spela. I det ögonblicket var det precis vad Chelsea gjorde.

Det dröjde inte länge innan Frank Lampard ännu en gång skakade på huvudet. Denna gång låg Mason Mount kvar på gräset och vred sig av smärta efter en kollision med Van de Beek. 20-åringen har haft problem med vristen tidigare under säsongen men har också varit en av Chelseas absolut viktigaste spelare. Av grimaserandet att döma ser det inte bra ut.

Då började galenskaperna

Då, när hemmalaget behövde det som mest, klev han fram. Lagkaptenen Azpilicueta är kanske inte spelaren han en gång var men det syntes hur mycket han bryr sig om den här klubben när han slog in den välbehövliga reduceringen efter leverans av Abraham.

Här någonstans tog akt två av cirkusföreställningen fart på riktigt.

Chelsea anföll på nytt, Tammy Abraham tacklades, Tammy Abraham sköt och plötsligt halade italienaren Rocchi fram Daley Blinds andra gula kort. Sedan vände han sig mot Joel Veltman och visade ut honom också. Var det hands? Straff? Det var straff! Nonchalante Jorginho hade inga problem att återupprepa bedriften från tidigare och gjorde 3–4.

Stamford Bridge hade fram till dess varit slumrande men nu bubblade det över på läktarna. Ajax spelade med två man mindre och försökte hålla sig flytande medan Chelsea dundrade på med vad som framstod som oändlig energi. När Reece James till slut drar in kvitteringsmålet är det väntat även om målskytten var något oväntad.

Kommer ta lång tid att återhämta sig

Det var nära att berg-och-dal-banan till match, som nästan gjorde en åksjuk, fick sitt sagolika slut. Azpilicueta såg ytterligare ett av sina avslut smita in i mål, hann fira med barbröstade fans på läktarna, bara för att tas ner på jorden av VAR som hittade en hands på Abraham.

4–4 får de nog båda vara nöjda (eller missnöjda) med i slutändan, även om Frank Lampard protesterade vilt mot att det endast var fyra tilläggsminuter. Ajax fortsatte nämligen att sticka upp och tvingade Kepa att sträcka ut både en och två gånger (minst sagt imponerande med två färre spelare på planen).

Att på slutsignal återge vad man precis har sett är inte alltid helt enkelt, i dag framstod det som omöjligt. Kanske är det så att Lampard till och med är tacksam över han tvingas vila avstängde Jorginho på lördag mot Crystal Palace. Jag vågar nämligen påstå att det kommer dröja längre än normalt innan tränare, spelare samt åskådare har återhämtat sig helt efter det här.

Laddar Matchöversikt
Laddar Matchlista
Laddar Tabell

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.