Efter trakasserianklagelser på Karolinska: Överläkaren tar ”time out”

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Överläkaren ska ha trakasserat judisk personal under flera års tid – och ska ha spridit antisemitiska bilder.

Över ett år efter de första larmen meddelar sjukhusledningen att den tidigare chefen tar en ”time out”.

– Sjukhuset har nu i samråd med läkaren kommit överens, skriver Annika Tibell, tf. sjukhusdirektör.

Dagen efter Aftonbladets publicering, och först åtta månader efter en första anmälan gjordes, meddelar sjukhuset att överläkaren tas ur tjänst, med bibehållen lön.

– Personen i frågan har inte varit chef sedan i mitten på 2017. Sjukhuset har nu i samråd med läkaren kommit överens om att hen tar en så kallad ”time out” från sin tjänst en tid framöver, skriver Annika Tibell, tf. sjukhusdirektör i en mejlkommentar.

Aftonbladet berättade tidigare i veckan att en överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna ska ha trakasserat och mobbat judisk personal samt publicerat flera antisemitiska nidteckningar för flera år sedan i sociala medier. I inläggen, som Aftonbladet tagit del av, likställer personen bland annat en kvinnlig israelisk militär med en flicka från Hitlerjugend.

Redan i juni 2017 anmälde en av de utsatta judiska läkarna att han och flera kollegor ska ha utsatts för trakasserier och antisemitism på arbetstid av sin chef. Kort efter det fråntogs personen sin chefstjänst, men fick fortsätta sitt arbete som kirurg på avdelningen.

I februari i år anmälde han återigen missförhållandena.

1 av 6 | Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Svante Weyler, ordförande för svenska kommittén mot antisemitism.

Ledningen ignorerade

Trakasserierna och mobbing ska ha pågått de senaste två åren. Och i oktober kontaktade den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret sjukhusledningen och riktade skarp kritik för att de inte tagit missförhållandena på allvar. Enligt centret ska sjukhuset ha ”ignorerat problemen” vilket ska ha förvärrat situationen för de judiska personer som är kvar på sjukhuset med ”ännu mer aggressiv mobbing”. Centret har de senaste decennierna övervakat antisemitism världen över – och de senaste åren ett växande judehat även i Sverige.

När ledningen startade en internutredning tidigt i våras, utsågs en person som enligt de utsattas advokat ska vara en nära kollega och vän till den utpekade överläkaren sedan många år tillbaka. Mejl från i mars som Aftonbladet tagit del av visar att delar av den dåvarande sjukhusledningen var nära att avskriva ärendet.

– Det var närmast en skenutredning. Ledningen har förhalat och förminskat situationen i stället för att erbjuda läkarna hjälp och stöd, säger en av de utsatta läkarnas advokat Sebastian Scheiman.

Senare under sommaren startade sjukhuset även en extern utredning, men personen har under hela tiden fått fortsätta vara i tjänst, tills igår.

– Vi kan inte kommentera enskilda medarbetares anställningsförhållanden eller skälen till beslut på individnivå, särskilt inte när det pågår en extern utredning i frågan. Verksamheten måste kunna fungera på ett bra sätt där medarbetare kan utföra sina arbetsuppgifter även under utredning av ett personalärende. En dialog om arbetssituationen har förts med de som är direkt berörda och beslutet om time-out är ett resultat av detta, skriver Annika Tibell, tf. sjukhusdirektör i ett mejl.

Det är allvarligt

Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd och ansvarig för personalfrågorna i landstinget i Stockholm. Hon reagerar på att berörda personer inte tycker att sjukhuset tagit larmen på allvar.

– Om det stämmer är det allvarligt. Den information jag fått säger att sjukhuset tillsatte en intern utredning efter att anmälan kommit in i våras och en extern utredning före sommaren. Det är viktigt att gå till botten med detta. Diskriminering får inte förekomma, skriver hon i ett mejlsvar. 

Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd och ansvarig för personalfrågorna i landstinget i Stockholm.
Foto: Pressbild
Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd och ansvarig för personalfrågorna i landstinget i Stockholm.
Publicerad:

LÄS VIDARE