Mejla

Emil K Lagnelius

Lagnelius: Stjärnorna klev äntligen fram – nu fixar Troja nytt kontrakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Favorittippade Troja-Ljungby var på väg mot ett praktfiasko.

Men efter att ha krossat Västerås med 5–1 är jag övertygad om att Troja blir kvar i hockeyallsvenskan.

Att laget överhuvudtaget hamnade i kvalserien är för mig en gåta.

Anrika Troja-Ljungbys comeback i hockeyallsvenskan var annars tänkt att bli en fest. Klubben, som har hockeykultur i sitt dna, andades äntligen optimism efter att ha harvat i hockeyettan under tre säsonger.

Men problemen startade redan på försäsongen när styrelsen meddelade att IF Troja-Ljungby, grundad 1948, skulle starta ett samarbete med Växjö Lakers, grundad 1997. De trogna Troja-fansen vände sig, inte helt oväntat, emot klubben och vädrade sitt missnöje.

Comebacken i hockeyallsvenskan började inte heller bra med bara två segrar på de sju första omgångarna. Men sakta men säkert växte Pelle Svenssons manskap i den hockeyallsvenska kostymen och flera spelare tog jättekliv framåt. Med några omgångar kvar av serien såg Troja ut att tämligen enkelt klara nytt kontrakt.

▪▪ Men när det gällde som mest, när den sista spiken skulle slås i, kollapsade Troja fullständigt och avslutade med fem raka förluster.

Trots att Troja hade hela fyra spelare på topp tolv i hockeyallsvenskans poängliga – Tor Immo, Jonathan Johnson, Nikolai Meyer och David Rundqvist – så slutade laget sist. Snudd på osannolikt.

Ändå trodde jag stenhårt på Troja inför kvalserien. Med så mycket spetskompetens i laget ska det helt enkelt inte gå att åka ur.

Men inför kvällens hemmamatch mot Västerås hade Troja bara tagit tre poäng på lika många matcher och hade kniven mot strupen.

Det började också mardrömslikt när gästernas Anthon Eriksson snirklade in 1–0 efter att hemmalagets Jens Holmström prickat stolpen strax före.

Men en puck out av samme Eriksson gav Troja en gratisbiljett in i matchen igen och Nikolai Meyer styrde in kvitteringen med bara 13 sekunder kvar av första perioden. Psykologiskt viktigt för Troja och direkt i andra perioden slog Nikolai Meyer till igen, återigen assisterad av kedjekamraterna Jonathan Johnson och Sebastian Benker.

Västerås Niclas Lehmann fick sedan friläge att kvittera, men Johan Nielsen gjorde en matchavgörande räddning och i stället dunkade Simon Fredriksson in 3–1 i anfallet efter.

I tredje perioden satte Jens Holmström 4–1 på ett friläge och Alexander Lindqvist-Hansen petade in 5–1.

Jag tippade Troja som etta i den här serien och nu när det värsta oket från axlarna har lämnat och stjärnorna Johnson och Meyer har börjat leverera ser jag ingen anledning att ändra på det tipset.

Troja har även ett hyfsat sparkapital i Tor Immo och David Rundqvist som tillsammans bara lyckats göra ett mål på fyra matcher.


Västerås hade inlett med tre knappa segrar, men i kväll märktes att laget fått slita ont på grund av skador och sjukdom på nyckelspelare som Marcus Bergman, Conny Strömberg, Pontus Holmberg.

Laget har förtvivlat svårt att göra mål och kan inte förlita sig på att magnifike målvakten Marcus Dahlbom ska stå på huvudet i match efter match.

Det som talar för Västerås framöver är att man fortfarande leder serien och nu har fyra av de fem närmaste matcherna på hemmaplan. I Rocklundahallen (ABB arena) bärs VIK fram av en trogen publik som är som en extra utespelare.


▪▪▪

Västervik drog i livlinan efter fyra poäng på de tre första matcherna, kickade Roger Forsberg och plockade tillbaka tidigare succétränaren Mattias Karlin.

Hans första drag – peta målvakten Viktor Östlund och kasta in sin tidigare frälsare Jonas Fransson.

Västervik besegrade i kväll Borlänge med 4–1 och 38-årige Fransson var säkerheten själv och räddade 22 av 23 skott.

Poängbacken Oskar Drugge har klivit fram rejält och i kväll satte han sitt tredje mål på två matcher.

Vacker gest av Andreas Frisk som kunde lagt in 4–1 i tom kasse själv, men i stället gav bort målet till Christopher Fish. Så gör en lagspelare.


▪▪▪

Första avsågade lag i kvalserien blev Piteå, som bara har två poäng efter fyra omgångar. Laget kunde inte följa upp sudden-segern borta mot Västervik senast utan föll ihop som ett korthus hemma mot Huddinge.

Bortalaget fick gå fram till en 4–0-ledning innan Piteå vaknade efter halva matchen och reducerade tre gånger om. Men när Piteå plockade ut målvakten på slutet la Huddinges Dennis Nordström in 5–3 i tom kasse.

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:

LÄS VIDARE