Mejla

Peter Kadhammar

Idiotiska centerpartister som tjatar om omskärelse

Publicerad:
Uppdaterad:

I min tv-apparat gafflar centerpartister om att omskärelse ska förbjudas. Jag antar att de hojtade i era också.

Självklart är denna plötsliga och larmande omsorg om gossebarns förhud riktad mot muslimer. Så länge bara judar stod för omskärelser i Sverige brydde sig ingen. En gammal sedvänja. Var och en blir lycklig på sin fason.

Nu har det plötsligt blivit en stor fråga som upptar värdefulla minuter i Aktuellt. Men det enda intressanta är ämnets obetydlighet. Omskärelsen är en struntfråga. En distraktion. Dess enda syfte är att skapa talepunkter och skenbar handlingskraft åt politiker som famlar när tiden byter skepnad.

Det underförstådda budskapet är att araber, somalier och andra med barbariska sedvänjor ska anpassa sig. Judarna åker med i svepet. Man kan inte hugga ved utan att det ryker flis.

För inte länge sedan var det ett fruktansvärt tjat om mångkultur. Få av oss begrep vad som menades. Jag antog att det betydde att svenskar, palestinier, iranier, kineser, dalmasar och så vidare skulle få dansa sina egna folkdanser och äta sin egen mat. Men gör de inte redan det? Särskilt dalmasar och kineser. Varför ältar politiker och tyckare den saken?

Nu har vi fått veta att alla kulturer är bra så länge de är svenska. Det är samma mångfald som erbjöds för T-Ford en gång i tiden. Kunden fick välja vilken färg han ville så länge den var svart.

Statsministern har sagt att vi tar varandra i hand i det här landet. Så är det bara! Inga händer över hjärtat eller andra dumheter som de sysslar med i fjärran länder.

Omskärelse ska förbjudas tycker centerpartister.

Tro inte att detta är opportunism. Det är bortom konjunkturpolitikens ångestfyllda dalgångar och tillfälligt euforiska bergstoppar.

Det är en jakt efter meningen med livet. Ett sökande efter syfte.

Världen brinner. Vi står inför en klimatkatastrof. EU knakar i fogarna. En galen elefant härjar i Vita husets porslinsbutik. Vi väntar på nya vågor av massmigration.

Våra politiker, de du och jag har valt för att leda oss in i framtiden, tar sig en ordentlig funderare. Omskärelse! Det kan vi göra en stor sak av.

Omskärelse är en struntfråga, skriver Peter Kadhammar.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Omskärelse är en struntfråga, skriver Peter Kadhammar.

De stackars famlande centerpartisterna är inte ensamma. Moderaterna vill öppna Systemet på söndagarna. Jag trodde att ett sådant krav var förbehållet A-laget på parkbänken. Och enstaka langare.

Kanske har A-laget fått styrelseplatser i Moderaterna. Vi vet alla hur svårt det är att rekrytera folk till förtroendeposter nu för tiden.

Har någon annan krävt söndagsöppet? Hur många blir förtvivlade över att de inte kan köpa brännvin och öl på söndagmorgonen? Är det förenligt med svensk tradition och alkoholpolitik att tycka att just de personerna ska vi hjälpa att handla?

Det finns mer. Både Moderaterna och Kristdemokraterna ger sig på SVT. De vill skala ner, skala bort och förminska.

De famlar i så måtto att de jagar profilfrågor och ämnen som skänker uppmärksamhet. Ge dig på SVT och du får garanterat plats i nyheterna, diverse debattprogram och i tidningarna.

Här sammanfaller det existentiella sökandet med en gammal högerreflex. Högern har alltid hatat public service. Jag har ibland undrat varför. Högerextremisterna hatar icke-kommersiell television eftersom de tycker att den är vänster. Men varför hatar sansade och normala högermänniskor public service. Jag antar att det har med dyrkan av marknaden att göra. Ett public service-företag som SVT passar inte in i mallen.

Nu har jag ägnat en kolumn åt icke-frågor.

Struntpratarna har segrat.

Du och jag slösar kraft på skitsaker i stället för att kräva de folkvalda på tydlig och genomförbar politik i vår tids stora frågor. Det är det nya mediasamhällets tragedi. Idiotin segrar över förnuftet därför att idiotin alltid skriker högst.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

LÄS VIDARE