Proteststorm mot Michael Moores senaste film

Visar dokumentären gratis

Michael Moores senaste verk ”Planet of the humans” får nobben av omvärlden.

HOLLYWOOD

Michael Moore har vunnit priser för sina dokumentärfilmer.

Men hans senaste verk, ”Planet of the humans”, vill branschen inte ta i med tång.

Den hänger ut miljörörelsen.

Den breda nobben innebär inte att ingen kan se ”Planet of the humans”. Faktum är att alla kan se den. Den ligger sedan Earth Day (22 april) gratis på Youtube.

Moore, som gjort ”Bowling for Columbine, ””Farenheit 9/11” och ”Sicko”, la ut den efter att ingen stor distributör velat ta sig an den. Inte heller kunde den Oscarsbelönade filmmakaren få Netflix eller någon annan strömningsplattform att visa den.

Orsaken till nobben är föremål för spekulationer. Vilket svar man får beror på vilket politiskt läger man frågar. Miljörörelsen hävdar att den stektes för att den är så full av fel och överdrifter att den inte gick att visa. Deras motståndare – bland dem såna som inte tror att vi människor har någon påverkan på klimatet – pratar om censur.

Båda kan sägas ha viss fog för sina påståenden.

Men det innebär inte att den inte är intressant.

The Guardian gav den fyra av fem stjärnor.

Som producent har Moore – enligt en skribent i Newsweek – lagt hela sin kändistyngd bakom projektet. För regin svarar hans mångårige vän och medarbetare, Jeff Gibbs.

Moores ”Planet of the humans” kritiseras för att gå till angrepp mot miljörörelsen.

Duo i skottgluggen

Duon måste ha vetat att de ställde sig i skottgluggen med materialet. ”Planet of the humans” visar hur miljökämpen Al Gore krängde sitt tv-bolag till Al Jazeera, ett företag vars ägare tjänar miljarder på att sälja fossila bränslen till världen.

Vidare exponeras Sierra Club, 350 och andra miljöorganisationer för att de finansieras av energisektorn och Wall Street.

Som mest effektiv är ”Planet of the humans” när den bryter ner exemplen. Som när Gibbs går på en miljökonsert där arrangörerna hävdar att elförsörjningen till hundra procent utgörs av förnybar energi.

Bakom scenen finner han snyggt upplagda solpaneler som installeraren leende uppger bara räcker till att värma upp en brödrost. Resten av energin kommer från ditförda diselaggregat.

Eller när han besöker en solkraftsanläggning som täcker en hel fotbollsplan. Chefen för bolaget medger att panelerna bara räcker till el för tio hushåll, och endast när solen skiner.

Vindturbiner, biobränsle och andra ”miljövänliga” alternativ ställs inte i bättre dager.

Nyligen inledde flera miljörörelser en kampanj för att få Youtube att ta bort ”Planet of the humans”.

Men att tiga ihjäl meningsmotståndare har väl aldrig vunnit någon debatt? Än mindre hjälpt till att rädda världen?

Och det är väl ändå det som till syvende och sist är det viktiga?

Följ ämnen i artikeln