Tafsar kulturmän mer än andra män?

Facket utreder operastjärnan Plácido Domingo

Affisch föreställande Plácido Domingo i Salzburg, Österrike.

Metoo har på allvar nått operavärlden, ett av kulturens absoluta finrum. I somras anklagades världskända operasångaren Plácido Domingo för sexuella övergrepp av ett flertal kvinnor. Vittnesmålen har nu följts av fler, uppger nyhetsbyrån AP. Berättelserna sträcker sig över decennier. Det handlar om sexuella trakasserier, ofredanden, nattliga samtal, oönskade närmanden från affischnamnet.
Tidigare operasångerskan Angela Turner Wilson beskriver för AP hur den spanska tenoren hårdhänt grep tag i hennes bröst bakifrån före en föreställning. Därefter skulle hon gå ut på scenen och spela förälskad i samma man, säger hon.

Domingo uppges ha stoppat sin hand under en annan kvinnas kjol, rapporterar AP, och ofta gett kvinnliga kollegor ovälkomna kyssar. En produktionskoordinator beskriver hur hon ansträngde sig för att hålla sångarens loge separerad från kvinnornas, även när han bad om motsatsen.

Startar egen utredning

När vittnesmålen först kom upp till ytan bad fackföreningen AGMA de företag som anlitat operastjärnan att utreda dem på respektive arbetsplats. Men företagen har inte gjort sitt jobb, anser facket, och startar därför en egen utredning.
Plácido Domingo själv nekar till anklagelserna, och en talesperson för operasångaren kallar publiceringarna för “en kampanj” för svärta ned stjärnan. Sedan kvinnorna trädde fram har Domingo blivit avbokad från ett flertal jobb.
Anklagelserna om just medie- och kulturmän har stått som spön i backen sedan 2017. Vissa avslöjanden har varit häpnadsväckande, just på grund av omfattningen och hur öppet det verkar ha kunnat ske.

Filmmogulen Harvey Weinstein, som bland annat åtalas för våldtäkt, och vars beteende skrämmande många kände till. Firade komikern Bill Cosby, som först vid 81 års ålder dömdes till fängelse för sexuella övergrepp. En manlig skådespelare på Dramaten, som skapade sådan rädsla att svenska skådespelerskan Julia Dufvenius fick skydd till och från scenen, för att inte riskera att möta honom ensam. Tv-profilen Bill O’Reilly som fick sparken från Fox News, misstänkt för flera fall av sexuella trakasserier. “Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault, nu dömd för två fall av våldtäkt, som länge lutat sig mot en skyddsmur av manligt beskydd.

Andra spelregler

Det är lätt att tänka att kulturvärlden inte påminner om någon annan. Som ett bisarrt rum där spelregler som gäller i övriga samhället inte existerar.

Men egentligen är kulturmannen bara ännu en hyllad man med makt. Och med makt och inflytande går det att skapa tystnad.

Fram till hösten 2017 hade vi ett bittert facit: är du lönsam, min gode man, då kan du trakassera, ofreda och till och med våldta, och komma undan med det. Så mäktiga män satt kvar på upphöjda positioner, ständigt skyddade.

Tills det kom en kvinna och sa: Detta har hänt mig.
Någon annan sa: Me too.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.