Mejla

Wolfgang Hansson

Johnsons försök att ta poäng på terrordådet kan slå tillbaka

Publicerad:

Boris Johnson försöker skylla terrordådet i London på Jeremy Corbyn och Labour och göra det till en valfråga.

Men det finns tecken på att det kan slå tillbaka mot premiärministern.

Usman Khan, mannen som i fredags knivhögg två personer till döds och skadade tre andra, hade blivit frigiven i förtid trots att han dömts för terrorbrott.

I en tv-intervju i går skyllde Boris Johnson detta på Labour som under den förra arbetarregeringen introducerat regler om förtida frigivning. Premiärministern sa att han fann det ”motbjudande” att så här farliga individer kunde släppas fria innan de avtjänat hela sitt straff.

Men Boris Johnson verkar glömma en sak. Hans konservativa parti har styrt Storbritannien sedan 2010. Om han eller partiet ansett att reglerna om straffrabatt under vissa givna förutsättningar var felaktiga så hade de kunnat ändra reglerna. Det har de inte gjort.

Boris Johnson kör enligt devisen: anfall är bästa försvar.
Foto: Frank Augstein / AP
Boris Johnson kör enligt devisen: anfall är bästa försvar.

Johnson har visserligen bara varit premiärminister sedan i somras men han har innehaft olika poster i den brittiska regeringen sedan han slutade som Londons borgmästare 2016.

Rimligen måste hans konservativa parti ha ett minst lika stort ansvar för terrordådet som Labour som inte innehaft makten sedan 2010.

Dessutom har det framkommit att den konservativa regeringen kraftigt skurit ner på anslagen till landets fängelser och därmed försvårat arbetet mot radikalisering.

En tidigare hög åklagare säger att han personligen varnade Boris Johnson för riskerna med att släppa dömda terrorister utan att de genomgått en avradikalisering. Men fick beskedet att det inte fanns några pengar för sådana åtgärder.

Tuff attityd

Ändå svarade Johnson ”nej” på en direkt fråga från tv-utfrågaren om det var fel att skära ner på kriminalvården.

Det är ett känt faktum, inte bara i Storbritannien, att fängelser utgör en viktig grogrund för radikalisering. De som redan är våldbejakande extremister riskerar att få sin ideologi ytterligare befäst och de som inte är våldsbejakande extremister riskerar att bli det. Särskilt om inte extra åtgärder sätts in för att motverka radikalisering.

I tv-utfrågningen avsvor sig Johnson som sittande premiärminister allt ansvar för terrordådet och skyllde det i stället på Labour. Detta uppenbarligen i ett försöka att visa att han intar en tuff attityd mot brottslighet och att utnyttja terrordådet i valet som hålls den 12 december.

Det kan dock straffa sig.

Pappan till den 25-årige kursledare för ett rehabiliteringsprogram för dömda, som mördades i terrorattacken, har vädjat att sonens död inte ska utnyttjas i politiska syften.

Stor frestelse

Normalt brukar politiker vara försiktiga med att kasta skulden för den här typen av brottslighet på varandra och i stället betona att man står enad i kampen mot terrorism. Men Johnson kände uppenbarligen att frestelsen att försöka vinna extra röster var för stor. Han kör enligt devisen att anfall är bästa försvar.

Rimligen har den sittande regeringen det avgörande ansvaret för varje terrordåd som inträffar under deras tid vid makten. Men här försöker Johnson i stället lägga över det på sina främsta motståndare.

Kanske får han obehagliga minnen från den förra valrörelsen då ett terrordåd i Manchester hjälpte till att underminera förtroendet för den dåvarande konservativa premiärministern Theresa May.

Än så länge har Boris Johnson lyckats bevara de konservativas stora ledning i opinionsmätningarna. Men tio dagar återstår till valdagen.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE