Vi får lära oss att leva med våra dumheter

Mörk historia ska såklart inte suddas bort - den heller

​Under maktdemonstrationerna i Sovjetunionen 1 maj​ radade sig kommunistpartiets ledargarnityr upp sig på en tribun vid muren runt Kreml i Moskva. Ögonblicket förevigades med fotografier.

Men ibland kunde personer försvinna från bilderna. De hade av olika skäl avvikit från den sanna läran och retuscherades helt enkelt bort som om de aldrig hade funnits. I alla fall inte där och då.

Hitler och hans nazistiska parti vann valet i Tyskland 1933 och förvandlade landet till en nazistisk diktatur. Bara månader efter valvinsten anordnades de första stora bokbålen där ”otysk” litteratur bränsles.

Till de misshagliga tillhörde den tyska barnboksförfattaren Lisa Tetzner, mest känd för den odödliga berättelsen ”Sotarpojken”  och den danske. proletärförfattaren Martin Andersen Nexö.

Ta bort det som skaver

Det här är två exempel på när människan velat sudda historien, ta bort det som skaver, och som inte passar den samtid som vill radera, ta bort, det som inte längre duger.

En staty av Lenin tas bort i Bukarest efter kommunismens fall.

I samband med Sovjetunionens fall fälldes statyer som föreställer Lenin i nuvarande Ryssland och i ett otal av deras satellitstater.

Begripligt. Som den ryska revolutionens ledare fick han stå som symbol för årtionden av repression och förtryck. Nu klämtade frihetens klocka, bort med honom.

Columbus kastad i hamnbassäng

I samband med rörelsenBlack lives matter” reses nu liknade krav i delar av USA. Företrädare för sydstatssidan i det amerikanska inbördeskriget och slavägare som av någon anledning vid någon tidpunkt i historien ansetts värda att stå staty bör, och ska, nu avlägsnas från det offentliga rummet enligt vissa.

Statyer av Christofer Columbus har vandaliserats i rader av amerikanska städer, i San Francisco har monumentet plockats ner och i Baltimore har statyn rivits och kastats i en hamnbassäng.

En staty som föreställer Christofer Columbus tas bort i den amerikanska staten Columbus i Ohio.

På sitt sätt förståeligt det också när raseriet och vanmakten når kokpunkten, i det här fallet i krisens och rasismens USA.

Men vilka bevekelsegrunder vi än har, goda eller onda, går historien inte att radera. Den ska inte ens raderas.

Att inte minnas det mörka kan vara livsfarligt

Vår historia är vår lärobok. Den kan vara smutsig, ondskefull, obegriplig eller till och med mutbar. Men oavsett vilket är den en del av vårt kollektiva minne och ska därför inte suddas bort.

Hundra år efter spanska sjukan drabbade det hittills okända varianten av coronaviruset världen. Men trots att sjukvården tagit sjumilasprång sedan dess var hänvisningarna till den sekelgamla pandemin, som skördade omkring 50 miljoner dödsoffer, otaliga.

Karl XII var ingen hjälte, inte sett i historiens perspektiv. Ändå står han staty. Kungliga bibliotekets arkiv innehåller böcker som aldrig borde ha skrivits.

Det är så det ska vara. Att bara minnas de glättiga sidorna, och inte de mörka, kan vara livsfarligt.

Gör aldrig om det, som vi brukar säga.

​F​em saker att hålla koll på i veckan

Vinner Duda?

​Andra och avgörande omgången i de​t​ polska presidentvalet hålls denna helg. I första omgången fick Andrej ​D​uda​ från​ det styrande partiet Lag och rättvisa, mycket konservativt, flest röster. Det ger onekligen ett försprång i denna omgång. Valet har ​ senarelagts på grund av​ coronapandemin.​

Ingen rast

EU tar sommarsemester först i augusti och denna vecka är späckad med olika möten. Utrikesminister Ann Linde möter sina kolleger under måndagen. Man kan tänka sig att de inställda svenska flygen till Grekland dryftas vid sidan av agendan. Otydlig kan man kalla den grekiska infon.

Victoria 43 år

Kronprinsessans födelsedag firas inte traditionsenligt på Öland. Mottagningen på Solliden är inställd. Men Victoriastipendiet delas som vanligt ut på kvällen – dock utan publik. Kungaparet deltar inte, däremot kronprinsessparet liksom prins Carl Philip och prinsessan Sofia.​

Tegnell som vanligt

Om just statsepidemiologen kommer att delta är oklart men Folkhälsomyndigheten och de andra myndigheternas presskonferenser på tisdagar och torsdagar fortsätter trots att det är mitten av juli. Tongångarna har ju varit lite mer positiva på senare tid, vilket vi hoppas fortsätter.

​Nytt EU-toppmöte​

Två kvinnor håller i tömmarna på EU-topparnas nya möte för att komma överens om pengar, startpaketet för att få fart på ekonomin igen och den nya sjuårsbudgeten. De är kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tysklands Angela Merkel. Oddsen för Löfvens strama linje är höga.

Veckans citat

"Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa”,

Stefan Löfven, (statsminister S) ger M ansvaret för att samtalen om migrationen bröt ihop

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.