Begagnade bilen hade skuld på 15 000

Uppdaterad 2018-05-04 | Publicerad 2017-11-22

Hans-Christer Hanssons bilköp visade sig vara skuldfälla.

Ditt begagnade bilköp kan visa sig vara en skuldfälla. I värsta fall riskerar du att få betala av skulder från en tidigare ägare för att få köra bilen.
Hans-Christer Hansson fick med en skuld på 15 000 kronor när han hjälpte sin dotter att köpa en begagnad bil.

– Rent juridiskt tycker jag att det är vidrigt, säger han.

Det var i början på förra året som Hans-Christer Hansson i Kungsbacka hjälpte sin dotter att köpa en begagnad bil. De kontrollerade bilens historik och annan information på Transportstyrelsens hemsida utan att hitta något konstigt.

Åtta månader senare, när de kontaktade Transportstyrelsen i ett annat ärende om bilen, visade det sig att den hade en skuld på 15 000 kronor på sig från tidigare ägare, något SVT var först att rapportera om.

”Visste inte vad jag skulle göra”

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag kontaktade bilförsäljaren som också var upprörd, säger Hans-Christer Hansson.

Men bilen hade mycket riktigt skulder som följt med i affären. Och sedan en lagändring från 2014 kan sådana fordon beläggas med ett så kallat brukandeförbud och tas "i pant" av Kronofogden tills dess att skulderna betalats. Om den nya ägaren inte betalar skulderna säljs eller skrotas bilen.

– Rent juridiskt tycker jag att det är vidrigt att i princip kunna lura på oskyldiga människor skulder, säger Hans-Christer Hansson.

Måste ringa

För att ta reda på om en bil man är intresserad av att köpa har skulder räcker det inte med att använda Transportstyrelsens webbtjänst, eftersom de enligt personuppgiftslagen inte får lämna ut sådan information via webben. Du måste istället ringa deras kundtjänst för fordonsfrågor. Om skulderna överlämnats till Kronofogden måste du dessutom vända dig till dem.

– Det är oerhört viktigt att kontrollera i samband med en bilaffär. Du kan också kräva att säljaren loggar in på vår e-tjänst och visar hur det ser ut. Där man kan få information om sitt eget fordon, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Lagändring på gång

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger till SVT att lagen nu ska ändras.

– Det måste vara så att den som drar på sig skulder skall ta ansvaret. Det skall inte någon oskyldig person råka ut för.

Först måste dock frågan utredas, och infrastrukturministern kan inte svara på hur lång tid det tar.

För Hans-Christer Hansson och hans dotter löste det sig till sist, eftersom de köpt bilen från en bilhandlare.

– De tycker att lagstiftningen är förjävlig även för dem, så de fixade det tillsammans med oss. Jag förstår att man vill stoppa bilmålvakter, men det kan inte urskillningslöst drabba personer som försöker göra rätt, säger han.