Mercedes förändring – så blir GLC Coupé

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Motor

De närmaste fem åren ska Mercedes lansera tolv nya modeller.

Bilarna blir mindre, billigare och sportigare.

Här är en förhandstitt på nya coupésuven GLC – med 357 hästar.

Inte nog med att Mercedes har inlett en enorm modelloffensiv. Till 2020 ska tolv helt nya modeller lanseras och man kommer släppa en laddhybrid var fjärde månad. Samtidigt passar tyskarna på att göra om modellnamnen – vilket betyder att när nuvarande GLK snart ersätts får efterträdaren namnet GLC. Det för att bättre knyta an till släktingen C-klass i samma storleksklass.

Konkurrent till BMW X4

Exakt när nya GLC lanseras har inte Mercedes offentliggjort, men på bilsalongen i Shanghai visar man i dagarna upp konceptbilen GLC Coupé som visar med all önskvärd tydlighet hur framtidens suv-modell ska se ut.

Även om det handlar om ett koncept menar Mercedes att bilen är nära produktion. Modellen i sig är en direkt konkurrent till BMW X4, men Mercedes derivat är något längre till det yttre än sin konkurrent från München. Under huven på nya GLC Coupé sitter en 3,0-liters turboladdad V6:a på 376 hästkrafter, vilken redan sitter i nya AMG Sport-modellen C 450. Växellådan i konceptbilen är en nioväxlad automatlåda.

GLC Coupé blir den sportiga varianten av den viktiga mellanklass-suven, men vanliga GLC lär bli betydligt mer praktisk med en fyrkantig kaross för bättre kupéutrymnen.

Mercedes GLC är en pusselbit i märkets märkesoffensiv, från GLA via GLC till större GLE och superlyxiga GLS. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL