Bilarnas säkerhet anpassad för män

Publicerad 2014-01-31

Folksam: Farligaste bilarna för kvinnor

Toppbetyget fem stjärnor i Euro Ncap är vägledande för många som ska köpa bil. Betyget innebär att bilen är extra säker att krocka med. För föraren, passageraren, barn i bilen och för fotgängare.
Men nu visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort för Motormännens Riksförbund att kvinnor riskerar att skadas allvarligt, trots toppbetyget. Det beror på att krockdockorna som används i testerna liknar män, inte kvinnor.

Tidningen Motor, nummer ett 2014.

Folksam har tittat i sin statistik och sett att pisksnärtskyddet fungerar dåligt för kvinnor. Pisksnärt, eller Whiplash, uppkommer framförallt när bilen blir påkörd bakifrån. Då ska stolsryggen ta upp krockkrafterna så att kroppen inte kommer i pendelrörelse med stora påfrestningar på nacken. Mäns nackar är ofta kraftigare byggda, och krockdockorna efterliknar männen. Kvinnor med lite klenare nackmuskulatur skadas trots att bilen visar fina resultat i testerna.
På Folksams lista över de 72 farligaste bilarna finns en del modeller som inte säljs längre men även flera storsäljare som fortfarande lyser av både självsäkerhet och krocksäkerhet i bilhallarna. En del är dessutom populära bland kvinnliga köpare, som Kia Sportage och Nissan Juke.

Storsäljare

Men många farliga bilar som just ersatts med nya modeller är fortfarande storsäljare. Det gäller modeller från bland annat Mercedes, Audi, Ford och flera andra som alltid betraktats som extra säkra. Ja, även Saabs senaste modeller finns med på listan.

– Det är dåligt att biltillverkarna inte har kommit längre, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännens Riksförbund. Halva marknaden består ju av kvinnor. Som konsument blir man verkligen upprörd.
Folksams är först i världen att jämföra skyddet mellan kvinnor och män.

Granskningen, som Aftonbladet fått titta på är framtagen för tidningen Motor – Motormännens Riksförbunds tidning som kommer ut nästa vecka.
Årligen drabbas 1 500 personer i Sverige av pisksnärtskador – av dem är 1 000 kvinnor, alltså betydligt fler än hälften. Pisksnärtskadorna ger ofta livslånga handikapp. Skadorna ger kraftig huvudvärk och förutom det personliga lidandet kostar skadorna samhället mångmiljardbelopp varje år.

Ett Eu-projekt kallat "Adseat" visar att det går att spara uppemot en miljard kronor per år på att anpassa krockskyddet även till kvinnor.

Upprörd och ledsen

Ambitionen är att Euro Ncap ska börja använda även kvinnliga krockdockor, men det ser ut att dröja. Än så länge finns det bara en virtuell docka som svenska forskningsinstitutet VTI har tagit fram.
– Om jag var kvinna skulle jag bli extremt upprörd över det här resultatet, säger Aftonbladets bilreporter Robert Collin. Vi har ju vant oss att titta på Euro Ncaps testresultat, och fem stjärnor i Euro Ncap brukar betyda att bilen är säker. På alla sätt. I Frontalkollision, sidokrock eller påkörning bakifrån. För barn i bilen – och fotgängare. Men nu visar Folksams och Motormännens uppgifter att resultaten inte gäller kvinnor. Jag blir både upprörd och ledsen, ja, jag känner mig lurad, säger Robert Collin.

Följ ämnen i artikeln