Spara hundralappar – på däcktrycket

Publicerad:
Uppdaterad:
Energimyndigheten uppmanar bilister att kolla däcktrycket inför bilsemestern.
Foto: Peter Hoelstad/Johnér Bildbyrå
Energimyndigheten uppmanar bilister att kolla däcktrycket inför bilsemestern.

Däck

Öka däcktrycket innan du ger dig av på bilsemester.
Du kan spara hundratals kronor per år.
– Vi kollar trycket för sällan, säger projektledaren Magnus Hellstrand på Energikontoret i Mälardalen.

Många kör runt med för lite lufttryck i däcken. Det är något som Energimyndigheten satsar på att uppmärksamma såhär i semestertider.

– Det blir ofta en del bilåkning under semestern, därför tycker vi att det är viktigt att poängtera det här. Nu är det också mellan två däckbyten så många har säkert inte kollat trycket på ett tag, säger projektledaren Magnus Hellstrand, från Energikontoret i Mälardalen.

”Kollar trycket för sällan”

På ett 80-tal bensinstationer, rastplatser, bilprovningar och andra ställen runt om i landet står energi- och klimatrådgivare den här veckan för att hjälpa bilister att öka däcktrycket.

– Jag tror att en väldigt vanlig anledning till att vi kör runt med för lite luft i däcken är att vi kollar däcktrycket medan vi kör. Men vi kollar inte när vi inte har kört på ett tag. Sedan kollar vi trycket för sällan. Det är något som vi borde göra oftare, säger Magnus Hellstrand.

Enligt honom rekommenderar däckbranschen att kolla däcktrycket varje månad. Gör du det kan du spara hundralappar per år i bränsleförbrukning. För en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med tre procent.

Försämrad säkerhet

Ett ännu lägre lufttryck, på 70 procent, kan till och med halvera däckens livslängd.

– Det avgör egentligen mer ekonomiskt än bränsleförbrukningen, säger Magnus Hellstrand.

Men det är inte bara plånboken som mår bra när däcktrycket ökas, även säkerheten påverkas. Har du för lite luft i däcken får du sämre resultat när du till exempel gör en kraftig inbromsning eller svänger tvärt.

Jämför med hushållen

Ur ett klimatperspektiv går det också att jämföra hur mycket en ökad bränsleförbrukning på grund av för lågt däcktryck motsvarar hushållens energiförbrukning.

– Det man kan tänka på om man inte tycker att ett par hundralappar i ökad bränsleförbrukning per år spelar någon större roll är att om vi antar att snittet är att man har ökat bränsleförbrukningen med två procent, då motsvarar det 20 000 svenska hushålls energiförbrukning per år.

På grund av att inte så många har koll på att bränsleförbrukningen ökar så pass mycket vid lågt däcktryck är det numera standard att nyare bilar har automatisk däcktryckskontroll. När luft behöver fyllas på dyker en symbol upp på instrumentbrädan.

Så mycket tjänar du på att öka däcktrycket:

  • Pengar: Däcken står för 20 procent av ett fordons bränsleförbrukning. Därför kan du tjäna flera hundralappar per år genom att se till så att du har rätt däcktryck. Du tjänar också pengar på att däckens livskvalitet förlängs när du ökar lufttrycket.

  • Säkerhet: Om du gör en plötsligt undanmanöver försämras köregenskaperna om bilen har ett däcktryck på 70 procent av vad som rekommenderas i instruktionsboken.

  • Miljö: Den ökade bränsleförbrukningen vid för lågt däcktryck påverkar miljön. Om alla bilister ökade sin bränsleförbrukning med två procent skulle det motsvara 20 000 svenska hushålls energiförbrukning per år.

Källa: Energimyndigheten

Experten: Så mycket luft ska du ha i däcken

  • Läs instruktionsboken för att få reda på hur mycket luft som olika däck bör ha.

  • Om du har kört längre än tre kilometer är däcken varma och visar då ett högre lufttryck än vad som egentligen stämmer. Det rekommenderas att fylla på med luft när däcken är kalla.

  • Det går bra att fylla på med 0,3 extra, då har du marginal.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL