Dags för nya däck – så sparar du tusenlappar

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Vår, varmare väder och dags för sommardäck.

Men är fjolårssulorna för slitna, tänk på att göra lite research inför köpet – det kan löna sig.

– Man kan spara oerhört mycket på en enkel priskoll, säger Magnus Bengtsson på Prisjakt.

Äntligen börjar klimatet övergå från vinter, frost och lovikavantar – till vår, solbrillor och uteservering. Vinterdäckslagen slutar gälla från och med den 1 april och det innebär även att vinterdäcken nu bör bytas ut mot mer värmeanpassade.

I det fall det bara är att byta – är det snabbt ordnat. Men är du i behov av en ny uppsättning, se för guds skull till att göra en ordentlig prisjämförelse.

– Det finns ett riktigt incitament, här kan du faktiskt spara väldigt mycket pengar. Särskilt om du köper däck som inte är av standarddimensioner, säger Magnus Bengtsson, pressansvarig på prisjämförelsesajten Prisjakt.

Över 2 000 kr i skillnad

Vid en slagning i Prisjakts sommardäckskategori framgår det snabbt att prisspannen på samma däck är brett. Aftonbladet Bil tog de däck som vunnit tidigare års däcktester och jämförde hur mycket priset skiljde.

Som exempel var billigaste priset på  Continental Premiumcontact 5, som vann Aftonbladets däcktest i fjol, 723 kr/st. Dyraste priset var dock 1 148 kr/st – något som innebär att priset för ett set skiljer sig hela 1 700 kronor.

Detsamma gäller även andra testvinnande premiumdäck såsom Michelin Primacy 3 som skiljer 1 536 kronor för ett set. Och tittar man på ett lite sportigare alternativ såsom Continental ContisportContact 5  – kan skillnaden i pris sticka i väg än mer. 2 100 kronor var prisskillnaden mellan dyrast/billigast i en vanlig storlek för 17-tumsfälgar.

– Det är ingen överdrift att säga att du kan spara pengar genom att göra en jämförelse, särskilt om du är på jakt efter lite mer exotiska däck. Hos oss kan man skriva in sitt registreringsnummer och enkelt se vilka däck som passar bilen: Vi har sett att många söker efter däck i mobilen, vilket får oss att dra slutsatsen att många fortfarande köper däck hos sin lokala verkstad, men att man kontrollerar att man får ett schysst pris, säger Magnus Bengtsson.

Undvik de riktiga budgetdäcken

Magnus berättar att när Prisjakt lanserade sin kategori för däck var man till en början orolig för att många konsumenter i jakt på kronor och ören, skulle söka efter de billigaste däcken, men den farhågan har visat sig vara ogrundad.

– Det vi märker är att folk håller sig till de däck som vinner testerna, man jämför premiumdäcken – och de övriga verkar inte vara intressanta. Vi var rädda att man skulle gå in och leta upp de absolut billigaste däcken för att spara pengar, men det görs inte alls och det är vi väldigt tacksamma för. Vår statistik visar även att däcktesterna som tidningarna för faktiskt behållit sin betydelse för vad folk väljer. Och det är vårt råd, undvik att välja de billigaste däcken, de är ofta undermåliga och innebär att du utsätter dig själv och andra bilister för livsfara.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Prisskillnader på däck

Continental Premiumcontact 5 (205/55 R 16 91V)

Billigast: 723 kr/st – 2 892 kr/set

Dyrast: 1 148 kr/st – 4 592 kr/set

Continental ContisportContact 5 (205/45 R17 88W TL XL FR)

Billigast: 1 223 kr/st – 4 892 kr/set

Dyrast: 1 748 kr/st – 6 992 kr/set

Goodyear Efficientgrip Performance (205/55 R 16 91V)

Billigast: 686 kr/st – 2 744 kr/set

Dyrast: 826 kr/st – 3 304 kr/set

Michelin Primacy 3 (205/55 R 16 91V)

Billigast: 790 kr/st – 3 160 kr/set

Dyrast: 1 174 kr/st – 4 696 kr/set

Källa: prisjakt.nu

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL