Branschen: Blir nytt rekord i år

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:

Stark inledning på året – nu skruvas prognosen upp

1 av 11

Fjolåret var det bästa i svensk bilhistoria.

Men det nya rekordet lär inte hålla ett år, det förutspår branschorganisationen Bil Sweden.

– Vi ser inga tecken på avmattning, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.
Foto: Foto: Bil Sweden
Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Den svenska bilförsäljningen har ångat på med oförminskad hastighet i över två år. Och allt tyder på att 2015 års rekordsiffra på 345 000 bilar kommer att slås redan i år. Den tidigare prognosen på 330 000 bilar var för snål – nu skruvas den upp till nya rekordnivån 355 000 bilar.

– Bakgrunden till höjningen av personbilsprognosen är att den rekordstarka utvecklingen från ifjol har fortsatt in på innevarande år. Vi ser inga tecken på avmattning och förutsättningarna är goda för en fortsatt mycket stark marknad under resten av året, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Stark ekonomi

Som skäl till att 2016 blir ytterligare ett rekordår anger Moldén att den svenska ekonomin är fortsatt stark, räntorna är låga, arbetsmarknaden är stabil och hushållen är köpstarka. Lägg därtill att Sveriges befolkning växer och att alternativa finansieringslösningar såsom privatleasing även gör att andra kundgrupper kan köpa bil.

– Nybilsregistreringarna har ökat 26 månader i rad och hittills i år är uppgången tio procent jämfört med fjolåret som var ett rekordår.  Ökad nybilsförsäljning och en förnyelse av bilparken är bra både ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Nu gäller det att vi får snurr på förnyelsen av den svenska bilparken så att miljöpåverkan kan fortsätta att minska och trafiksäkerheten fortsätta att öka. Regeringen skulle kunna stödja en högre omsättningstakt mot nyare renare fordon genom att stimulera till utskrotning av äldre, smutsigare och osäkrare bilar, säger Bertil Moldén.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL