Thörner: ”Jag har inte lagt rallyn på hyllan”

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Foto: Mia Carlsson

Hon är Sveriges rallydrottning med tre VM-titlar.

Rikskändis blev Tina Thörner, 48, först efter att ha dansat sig in i våra vardagsrum.

– Man kan säga att det fanns en Tina före och en Tina efter Let’s dance, säger hon.

1990 fick Tina Thörner rubriker över hela världen. Thörner satt som kartläsare bredvid skotskan Louise Aitken-Walker. Under en tävling i Portugal fick deras bil vattenplaning, störtade ner 50 meter i en slänt och ytterligare sex meter ner i en sjö. Båda klarade sig mirakulöst.

26 år senare har Tina Thörner bland annat tre VM-titlar som kartläsare i rally och en andraplats i Dakar-rallyt 2006. Hon bor i Schweiz sedan elva år tillbaka – och blev rikskändis efter sin medverkan i Let's dance 2011, där hon och dansaren Tobias Karlsson slutade trea.

”Precis fått en förfrågan”

Trots avstickare in i dansvärlden är det fortfarande bilar och motorsport som hon brinner för.

– Jag har precis fått en förfrågan från Jutta Kleinschmidt [enda kvinnliga vinnaren av Dakar-rallyt reds.anm], så nej jag har inte lagt det där med rally på hyllan än. Efter att jag varit med i Let’s dance så tänkte jag mycket på vad jag skulle göra. Jag har hållit på med coaching, utveckling föredrag och så vidare. Jag har fått många motorsportförfrågningar, men jag kommer bara göra det om det kommer något riktigt spännande. Det behövs ett nytt syfte, jag hoppar inte på vad som helst, säger Tina Thörner.

Tina säger att medverkan i Let’s dance innebar att hon fick vara med om något helt nytt. Något som innebar utmaningar och som stöpte om hennes egen självbild.

– Jag pratade med Tobbe (hennes danspartner i Let's dance) för ett tag sedan och sa: Kommer du ihåg hur jag var innan och hur jag var efter 16 veckor av Let’s dance? Det är konstigt, men programmet gav mig en kvinnlighet jag inte visste att jag saknat förut. Det öppnade upp nya vyer, säger hon.

”Tragiskt slut”

1989 stod Tina Thörners livskamrat Lars-Erik på läktaren under Monte Carlo-rallyt. Alex Fiorio tappade kontrollen på sin Lancia. Bilen körde rakt in i Lars-Erik och en svensk till, som båda omkom. Just Lars-Erik var anledningen till att Tina kom in i bil- och motorsportvärlden.

– Jag kom in i motorsporten för att jag var kär. Kärleken fick ett tragiskt slut när Lars-Erik omkom, men jag fortsatte och jagade vidare mot den dröm och vision vi haft gemensamt. Jag blev helt enkelt kvar i rallyn, har vunnit tre VM-titlar, men tycker fortfarande det är kul, säger Tina och fortsätter:

– Men efter att jag gjort Let’s dance åkte jag ner för lite biltester i Tunisien – och då kom jag på mig när jag stod där mitt i öknen, att jag ville göra mer. Let’s dance innebar att jag fick utmana mig på ett nytt sätt och jag gillade det.

Så vad för utmaningar, utöver en eventuell ”rally-comeback”, står på agendan?

En av de saker vi kommer att få se Tina i framöver är att hon ska testa på att vara programledare för en webbaserad bilserie.

– Vi gör ett bilprogram ”light”. En lättare variant av bil-tv där upplägget är att vi tar upp saker som alla bilägare möts av i vardagen och som är intressant. Jag tror att upplägget kommer att passa gemene man lite mer, man behöver inte vara bilnörd för att kunna ta sig till det här, säger hon.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL