Kankkunen världens snabbaste på is – igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Pressade Bentleyn till 330 km/tim

1 av 5

330 kilometer i timmen.

Slå det – på is – om du kan.

Ett tips: det kan behövas en Bentley och en världsmästare för jobbet

Juha Kankkunen, fyrfaldig världsmästare i rally, har satt nytt hastighetsrekord på is.

Det nya världsrekordet lyder på 330.695 km/tim och sattes i torsdags på isen utanför Uleåborg under en PR-tillställning ordnats av Bentley.

Juha Kankkunen
Juha Kankkunen

I 30 gradig kyla körde Kankkunen Bentley Continental GT Supersports cab en 16,5 kilometer lång sträcka på isen i båda riktningarna. Hastigheten mättes på en 1000 meter lång sträcka och rekordet är genomsnittstiden av de två åken.

Kankkunen innehade det tidigare rekordet på 321,6 km/t (199,83 miles/tim) som sattes 2007.

– Förra gången missade jag 200-milesstrecket med en hårsmån . När jag fick höra talas om Bentley Continental GT Supersports ville jag göra ett nytt försök, säger Kankkunen i ett pressmeddelande.

Nytt rekord vid 5 km

Den här gången passerades den gamla rekordhastigheten efter 5 kilometer.

– Sedan var det bara att hoppas på att allt skulle stämma i tidtagningszonen.

Bentleyn har 630 hästar i W12-motorn och en vikt på 2 470 kilo. Nypris för lyxcabben är över 2,2 miljoner kronor. Rekordbilen hade förstärkts med krockbur och tankats med etanol. Baktill hade den försetts med spoiler och en bromsskärm.

Enligt Bentley ska rekordet firas med en extrem variant av Continental GT Supersports som ska tillverkas i 100 exemplar. Vad det innebär rent konkret får vi veta först om några veckor när bilen har premiär på bilsalongen i Genève.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN