Skandalen växer – fler motorer manipulerade

Publicerad:
Uppdaterad:

Volkswagens utsläppsskandal

Transportministern: ”I Europa har 1,6- och 2,0-litersdieslar manipulerats”

1 av 3 | Foto: AP
Alexander Dobrindt.

VW-skandalen växer.

Nu avslöjar tyska transportministern att det inte bara var med en motor som biljätten fuskade.

– Vi har blivit informerad att även i Europa har 1,6- och 2,0-litersdieslar manipulerats, säger Alexander Dobrindt, till Reuters.

När det uppdagades att Volkswagen i åratal fifflat med sin utsläppscertifiering i USA, var det bara toppen på ett isberg. Och nu börjar svallvågorna.

I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters säger Tysklands transportminister att vi även på den här sidan Atlanten har blivit lurade – och det än mer än amerikanarna.

– Vi har blivit informerad att även i Europa har 1,6- och 2,0-litersdieslar manipulerats, säger Alexander Dobrindt, till Reuters.

Sitter i Passat

VW har erkänt att deras mjukvarumanipulation har använts på elva miljoner motorer av typen EA189, en tvålitersdiesel som sitter i bland annat VW Passat, Golf samt Audi A3. Men nu visar det sig att även en mindre diesel omfattas. En motor som hela Volkswagenkoncernen använder.

Vidare sa Dobrindt att man förutom VW, även kommer att börja testa andra tillverkares modeller.

– Det är klart att Trafikverket inte exklusivt kommer att koncentrera sig på de berörda VW-bilarna, utan även genomföra slumpmässiga test på fordon från andra tillverkare.

■ ■ ■ Har du nyhetstips? Skicka ett mejl till Aftonbladet Bil här.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

MER OM MIN BIL