Mercedes: Köpare vill inte ha elbilar

Publicerad:
Uppdaterad:

Mercedes

Elbilar efterfrågas inte – utan mer prestanda

1 av 4

Elbilar är hett, men för Mercedes finns det något hetare.

Nej – deras kunder vill ha mer prestanda.

– Folk frågar inte ”varför har ni inte en elbil?”, de frågar oss varför vi inte kan leverera mer AMG-bilar, säger Mercedeschefen Dieter Zetsche.

Mindre el och mer AMG – det är vad Mercedes-köparna vill ha.

Det hävdar märkets chef Dieter Zetsche i en intervju med australiensiska Caradvice. Svaret kom på frågan om huruvida Mercedes riktar sina utvecklingspengar mot självkörande bilar eller rena elbilar.

Och svaret var alltså, nja, man satsar på prestanda. Vilket inte är så konstigt med tanke på att AMG-försäljningen går spikrakt uppåt.

Elbilar före autopilot

Dock utesluter inte det att Mercedes genomför forskning på både elektriska drivlinor och autonoma bilar. Och när det gällde prioriteringen är Zetsche tydlig med att elektrifieringen är ett huvudspår för utvecklingsavdelningen.

– Elektriska drivlinor utgör en mycket större del av vår forskningsbudget än autonom körning. För oss är det viktigt att vi ses som ledare inom teknik, vi kan inte alltid vara det, men vi måste sträva mot det.

Glapp mellan tekniken och reglerna

Ett problem med just självkörande bilar är att enligt Zetsche att det finns en stort glapp mellan vad tekniken klarar av – och vad regleringar och lagar tillåter. Därför har det hittills varit svårt att gå ”all in” på tekniken. Och även om lagarna var på plats, så måste Mercedes skynda långsamt.

– Majoriteten av befolkningen är absolut nyfikna, men det förvånade mig att i Tyskland så pratar 90 procent mer om riskerna med den nya tekniken. Vi måste agera ansvarsfullt för att surfa på den positiva vågen teknologin nu har, säger Dieter Zetsche till CarAdvice.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL