Volvo satsar på gaslastbilar

Publicerad:
Uppdaterad:
Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar, i bolagets bil med gasmotor.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar, i bolagets bil med gasmotor.

Bilar

Lastbilstillverkaren Volvo lanserar en miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar.
Allt fler företag trycker på för mer miljövänliga transporter och då gäller det att ligga långt fram, säger vd Claes Nilsson.

Volvo har utvecklat en motor som är anpassad för att köra på flytande gas och som också kan användas i tunga lastbilar.

– De gasmotorer som används i dag är mer lämpade för stadstrafik och kortare körsträckor, för man kommer inte upp i de hästkrafter som man behöver när man kör tunga laster i långa distanser, säger Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar.

Sverige i topp

Den nya motorn reducerar enligt Volvo utsläppen av koldioxid med mellan 20 och 100 procent, beroende på om man kör på naturgas eller biogas. Enligt Claes Nilsson har intresset för mer miljövänliga motorer vuxit mycket den senaste tiden.

– Dels är det våra kunder, alltså åkerierna, men ännu mer kundens kund. Det finns många stora företag, transportköpare, som vill få ner utsläppen i sina transporter.

De länder som ligger längst fram är Sverige och Nederländerna, men även Storbritannien, Spanien och Frankrike driver på.

– Det har att göra med tillgänglighet på bränsle också, säger Nilsson.

Liten andel

Claes Nilsson vill inte säga hur mycket pengar som Volvo har lagt på att utveckla motorn.

– Men det är många miljoner som har satsats på det här.

Parallellt arbetar bolaget bland annat med elektrifiering av mindre lastbilar.

De första fordonen med den nya motorn ska levereras under våren, Nilsson räknar med några hundra till att börja med. I fjol sålde Volvo Lastvagnar, som är det största av flera varumärken i koncernen som helhet, över 100 000 lastbilar. Det handlar alltså om en väldigt liten andel av det.

– Vi har ingen förhoppning om att det ska bli 10 000-tals motorer på kort tid, men vi tror att marknaden och intresset kommer att öka successivt.

Volvos gasmotorer

  • Volvos nya modeller heter FH LNG och Volvo FM LNG och erbjuds med 420 eller 460 hästkrafter. De drivs av gasmotorer som använder sig av dieselcykelteknik.

  • Den största tanken innehåller tillräckligt med naturgas för att klara upp till 100 mil med ett ekipage på 40 ton.

  • Källa: Volvo

Publicerad:

MER OM MIN BIL