Tesla presenterar sin lastbil

Av: Josefin Westin, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Bilden av Tesla Semi.

I morgon avslöjar Tesla sin första lastbil.
Enligt förhandsspekulationerna ska den vara en riktig tungviktare.
Och – den ska gå att köra – som en sportbil.
– Ni kommer baxna, twittrar vdn Elon Musk.

Succén med eldrivna motorer har spridits från personbilen till lastbilen.

Under tidig fredag morgon svensk tid presenterar elbilsjätten Tesla sitt nytillskott - sin första eldrivna lastbil Semi.

Redan nu har flera detaljer kring fordonet läckt ut.

Motor från Model 3

Uppvisningen av lastbilen Semi har skjutits upp två gånger under hösten men i morgon bitti är det så dags.

Enligt förhandssnacket ska Teslas lastbil vara av amerikansk klass 8. Det innebär att det blir en riktig tungviktare. Och elbilstillverkarens vid, Elon Musk, har satt ribban högt. Han har lovat att lastbilen ska gå att köra som en sportbil.

Musk är inte känd för att vara blygsam. Han twittrade tidigare i veckan att alla kommer baxna och komma in en alternativ dimension imorgon bitti.

Enligt flera motorexperter tros nytillskottet i teslafamiljen vara extra välkommet just nu genom ett ändra fokus riktat mot bolaget. Tillverkningen av deras nya personbil, Model 3 har nämligen lidit av stora störningar under de första månadernas produktion.

Model 3 är å andra sidan nära besläktad med Semi. Enligt Musk ska den nämligen drivas av ”en drös” av Model 3-motorer.

Svensk lastbil dröjer

Det blir intressant att se hur Tesla lyckas med att omvandla tekniken från personbilen till en lastbil. Problemet för alla lastbilstillverkare som nu utvecklar eldrivna tunga fordon är batterierna. Mercedes Benz har redan visat upp en elektrisk tung lastbil, Fuso E-Canter, men räckvidden på en laddning uppges vara beskedliga tio svenska mil. Det är tillräckligt för transporter i och runt städer, men inte för fjärrtransporter

Kommentarerna från de svenska lastbilstillverkarna när det gäller eldrift är i princip att "vi är inte där ännu". Så sent som för drygt en månad sedan presenterade Volvo två nya modeller som drivs av biogas eller naturgas.

Volvo lastvagnar har dock inlett samtal med Samsung om att utveckla eldrivna lastbilar, uppger Korea Herald enligt Dagens Industri.

Det är ännu oklart hur lång batteriet i Teslas ellastbil räcker. Olika uppgifter har cirkulerat, alltifrån 32–48 mil till upp till 70 mil, skriver Dagens Industri.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL