Volvos nya bilar varnar varandra

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Volvo

En förrädisk isfläck eller en plötslig trafikstockning.

Volvos bilar börjar nu prata med varandra och varna för faror på vägen.

Från mitten av november kommer tekniken fungera i Sverige.

Man brukar säga att kunskap är makt och i dagens moderna samhälle skulle det kunna översättas till att just tillgång till information är det som ger makt.

Och i sånt fall har nu Volvo givit sina 90-bilar ett mäktigt vapen.

Från och med veck 46 kommer XC90, V90 och S90 kunna tala med varandra via en molnbaserad tjänst. ”Samtal” som innebär att bilar som upptäcker potentiella faror – varnar andra bilar i närheten.

Exempelvis kan en bil som kör på en isfläck, ”markera” denna för andra bilar och på så sätt förvarnas förare om var det kan vara riskfyllt att köra.

I systemet finns förmedlas även om en bil står med varningsljus i närheten.

Fler bilar pratar – men inte med varandra

Volvos system är så kallad bil-till-bil-kommunikation och är ett steg mot uppkopplad trafik. Det svenska märket är dock inte ensamt om att använda sig av denna, även Mercedes nya E-klass har motsvarande – och räkna med att allt fler tillverkare adderar detta till sina senaste modeller.

När de olika bilmärkena börjar prata med varandra återstår att se, men troligtvis lär det ganska kvickt skapas allianser och samarbeten för att ytterligare höja systemets effektivitet.

Sen när bilarna även börjar prata med trafikljus, kollektivtrafik och skyltar – då är det inte långt kvar till det rattlösa sammhället...

 ■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Fotnot: Audi, BMW, Daimler, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia och Qualcomm har tillsammans skapat ”5G Automotive Association” som ska försöka standardisera och skynda på utvecklingen av uppkopplad teknik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL