Bekräftat: De får nya supermotorn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Foto: Bentley
Bentley Bentayga blir först ut i VW-gruppen med att ha nya W12-motorn.

Motor

Super-suvar och lyxlimousiner.

Nu avslöjas det vilka modeller VW-koncernen begåvar med sin nya W12-motor.

Men det är bara början – den kan även komma att användas i racerbilar.

För en månad sen så visade VW-gruppen upp sin nya W12-motor. En rejäl best som, i bjärt kontrast till downsizing-trenden, alltså fortfarande får leva kvar i ytterligare en generation. Den nya motorn är utvecklad för att fungera på koncernens nya modulära plattformer MLB och MSB.

Men vid lanseringen var VW:s drivlineansvariga lite svävande på exakt var motorn skulle hamna.

Super-suven först ut

Automotive News rapporterar nu att premiären är satt: Först ut med nya motorn är Bentleys suv Bentayga. Modellen som enligt den brittiska tillverkaren ska vara det ”lyxigaste och mest kraftfulla” i sitt segment lanseras 2016.

Utöver Bentayga kommer även nästa generation av Audi A8, Volkswagen Phaeton samt Bentleys Flying Spur och Continental att få motorn under huven.

Andra tänkbara kandidater, som dock inte fått ok i dagsläget, är Audi Q7, Porsche Cayenne och kanske VW Touareg.

Den senaste tekniken

Till skillnad från tidigare så är den nya grupp-gemensamma motorn både turboladdad och direktinsprutad. I grundutförande ligger maxeffekten på 608 hästkrafter och vridmoment ligger på 900 Nm. Dock kommer den att figurera i mer kraftfulla versioner framöver. Motorn ska även vara utvecklad för att fungera i tävlingssammanhang.

Den nya motorn ska även vara bra mycket snålare än tidigare W12:or. Bland annat ska den ha cylinderavstängning. Enligt Automotive News ska sexliterspjäsen klara sig på 1,1 liter milen i modeller som Audi A8 och VW Phaeton.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL