Världens dyraste 'folkabuss' kostar 1,8 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15 | Foto: FOTO: Auctionata

Motor

Förr var det en bil för den stora familjen – nu en bil för de riktigt rika.

Här är ett urfint exemplar av världens mest kända minibuss – som dessutom är världens dyraste.

23 fönster, nio sittplatser och 1,8 miljoner kronor.

Glöm dyra Ferraris och unika Batmobiler – nu är det folkliga på tapeten. Det här exemplaret av en av världens mest kända ikoner, en klassisk VW T1 Samba Barndoor, såldes nyligen på aktion för 190 000 euro, motsvarande 1,8 miljoner kronor.

Tillverkad den 16 februari 1955 och redan dagen efter levererad till en österrikisk Porsche-handlare i Salzburg levde folkabussen ett till synes stillsamt liv innan den 1990 exporterades till Storbritannien.

Där renoverades bilen lätt och lackerades om, men fortfarande är bilen i stort sett i originalskick med endast 1 030 mil på mätaren. Och som vi kan se på bilderna är skicket det närmaste man kan komma nytt på en snart 60 år gammal bil.

Desto fler fönster – desto dyrare

Samba-versionen var dåtidens lyxnivå vilket också återspeglar sig i antalet fönster på bilen, närmare bestämt 23 stycken. Originalpapprena från 1955 finns kvar och bilen ska enligt uppgift vara en av bara elva Barndoor Samba-exemplar som överlevt till i dag.

Det sägs att de klassiska folkabussarna blir allt dyrare desto fler fönster de har. Startbudet vid aktionen hos Auctionata var 120 000 euro, men slutpriset blev hela 650 000 kronor högre. Det vill säga 1,8 miljoner kronor och därmed blev också bilen världens dyraste folkabuss.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL