Slarvet som kan kosta dig flera tusenlappar

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Motor

Har du koll på alla eventuella verkstadskostnader för din bil? Aftonbladet Bil listar: Ny nyckel Olja till automatlådan Stor service med mera

1 av 7 | Foto: VOLKSWAGEN
Volkswagen Passat.

Här är detaljen som kan kosta dig upp till 4 000 kronor:

Om din bilnyckel går sönder eller att du slarvar bort den.

– Det är nog inte så många som tänker på det, säger Mikael Rasmusson, vd på Mechanum i Göteborg.

Att åka till verkstaden med sin bil är kanske inte var man eller kvinnas dröm, men som bilägare är det ett nödvändigt ont. Och allt som oftast känns det känns i plånboken.

Vissa kostnader är helt omöjliga att komma ifrån, om man vill hålla sin bil i rätt skick. Det handlar givetvis om att åtgärda diverse slitage som exempelvis byte av bromsar.

”Förstår att man kan reagera”

Men det finns även annat som måste bytas, som du kanske inte har koll på, och dessutom vad det egentligen kostar på den auktoriserade märkesverkstaden.

Aftonbladet Bil har valt ut några av de populäraste bilmodellerna hos svenskarna och kollat priserna, som du ser nedan.

En oväntad kostnad för de flesta kan nog vara om nyckeln till bilen går sönder, eller du tappar bort den och behöver en ny. Om du exempelvis har en Mercedes E-klass kostar det dig 4 050 kronor för en ny. Volkswagen tar 3 219 kronor. Och Volvo tar 2 920 kronor.

– Jag kan förstå att man som konsument kan reagera över kostnaden för en ny nyckel på över 3 000 kronor. När man behöver en ny nyckel är det vanligast att den är borttappad, det händer väldigt sällan att den går sönder, säger Christofer Bäckstrand, servicerådgivare på Lecab i Karlstad, Volkswagen personbilar.

”Kan springa iväg till 15 000 kronor”

Kostnadsmässigt är det tilläggen till din service som gör att det kan rinna iväg. Har man exempelvis en Volvo XC70 kan det bli aktuellt med byte av länkarmsbussningar efter 6 till 8 000 mil.

– Tillsammans med ordinarie service plus tillägg kan det springa iväg till 15 000 kronor. Samtidigt har vi kunder som kört i 25 000 mil utan att behöva byta bussningarna, säger Mehmet Gencer, verkstadschef på Upplands Motor i Kista.

✓ VOLVO XC70 II D4 AWD CLASSIC MOMENTUM KOMBI:

Ny bilnyckel: 2 920 kronor. (Både fjärrkontroll samt löstagbar nyckel). Bara löstagbar nyckel: 1 000 kronor.

Byte av olja till automatisk växellåda: 4 783 kronor.

Byte bromsvätska: 715 kronor.

Byte avtagbar dragkrok med vred: 3 046 kronor. Bara nyckelvred plus nyckel: 566 kronor.

Stor service: (Underhållsservice med tillägg)

När: 6 000 mil eller första efter tre år, sedan vartannat år.

Kostnad: 5 950 kronor.

Detta ingår: Olja, oljefilter, kupéfilter, bränslefilter, luftfilter.

Kommentar: – Allting beror ju på hur man använder bilen, men det tillkommer ju alltid slitage vilket är ofrånkomligt. Det är bromsar som ska bytas bland annat, säger Mehmet Gencer, verkstadschef på Upplands Motor i Kista.

– En kostnad som man kan tänka på, när det handlar om lite äldre modeller är byte av länkarmsbustningar. Kostnadsmässigt är det tilläggen till den ordinarie servicen som gör att det sticker iväg i pris. Exempelvis efter sex till åtta år, då du måste byta länkarmsbussningarna, göra ordinarie service plus tillägg, då kan det springa iväg till 15 000 kronor. Samtidigt har vi kunder som kört i 25 000 mil utan att behöva byta bussningarna, fortsätter han.

Priserna ovan baseras på en Volvo XC70 II D4 AWD Classic Momentum Kombi, fordonsår 2016. Priserna är inklusive arbete och moms till privatpersoner.

✓ VOLKSWAGEN PASSAT SC TDI 120 BLUEMOTION KOMBI:

Ny bilnyckel: 3 219 kronor.

Byte olja till automatisk DSG-växellåda samt filter: 3 096 kronor. (6 000 mil eller sex år)

Byte bromsvätska: 700 kronor.

Byte kamrem: 8 939 kronor.

Byte bromsar: Bromsskivor fram och bak samt belägg. Kostnad fram: 4 675 kronor. Kostnad bak: 4 095 kronor. (Generell intervall mellan byte, cirka 8 till 12 000 mil)

Stor service:

När: Max 6 000 mil eller efter fyra år,

Kostnad: 4 313 kronor. (Utan eventuella tillägg).

Detta ingår: Inspektionsservice med byte av olja, oljefilter, friskluftsfilter till kupén, byte bromsvätska.

Kommentar: – Jag kan förstå att man som konsument kan reagera över kostnaden för en ny nyckel på över 3 000 kronor. När man behöver en ny nyckel är det vanligast att den är borttappad, det händer väldigt sällan att den går sönder, säger Christofer Bäckstrand, servicerådgivare på Lecab i Karlstad, Volkswagen personbilar.

– En sak man kanske inte tänker på är kamremsbytet, det Volkswagen rekommenderar är en bytesintervall på 21 000 mil, och oftast är det då ingenting man gör som förstagångsägare av bilen. Rent generellt kan man säga att om man som privatperson har en framhjulsdriven Passat eller Golf med manuell växellåda blir något billigare att serva i längden än en fyrhjulsdriven bil med DSG-låda, säger han.

Priserna ovan baseras på en Volkswagen Passat SC TDI 120 Bluemotion Kombi, fordonsår 2016. Priserna är inklusive arbete och moms till privatpersoner.

✓ MERCEDES BENZ E 250 BLUETEC AUT 4MATIC EDITION-E

Ny bilnyckel: 4 050 kronor (inklusive inkodning). Exklusive inkodning: 3 500 kronor

Byte olja till automatisk växellåda: 4 700 kronor.

Byte bromsvätska: 1 100 kronor.

Stor service:

När: 6 år eller 15 000 mil.

Kostnad: 8 400 kronor med alla tillägg.

Detta ingår: B-service, innefattande funktionskontroll (exempelvis belysning, bromsar, underrede), byte av olja, oljefilter och kupéfilter samt tilläggen: byte av luftfilter och bränslefilter samt kontroll av dragkrok

Kommentar: – Vi läser av verkstadskoden i bilen via kombiinstrumentet för att se exakt vad som ska göras på bilen vid varje servicetillfälle. I prisexemplet är det en så kallad B-service som innehåller alla kontrollpunkter. Tilläggen är individuella och beroende på hur man kör bilen, säger Mikael Rasmusson, vd för den auktioriserade Mercedes-verkstaden Mechanum i Göteborg.

– Vad det gäller oväntade kostnader så är det nog inte så många som känner till och tänker på att en ny bilnyckel kostar dig ett par tusenlappar. Det kan vara så att barnen leker med den, man tappar den i golvet och den går sönder eller att den försvinner. Bilnyckeln är i dag en central del av bilen och inte längre lite plast och metall utan en mindre dator. Ur det perspektivet har den ett väldigt högt värde.

Priserna ovan baseras på en Mercedes Benz E 250 Bluetech automat 4matic edition E, fordonsår 2016. Priserna är inklusive arbete och moms till privatpersoner.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL